A liberális párt politikusai belső utasítást kaphattak arra, hogy lejárató üzenetekkel hiteltelenítsék Emilia Șercant

2023. január 10. – 12:00

Másolás

Vágólapra másolva

Lucian Bode belügyminiszter plágiumügye egy fájó pont a Nemzeti Liberális Párt (PNL) számára, ezért a sajtónak nyilatkozó politikusok azt a belső utasítást kapták, hogy az ügyet felgöngyölítő Emilia Șercan újságíróról olyan negatív üzeneteket hangoztassanak a nyilvánosság előtt, miszerint „nem megbízható”, „nem a jószándék vezérli” és „politikai bosszúból” foglalkozik a liberális politikusok doktori téziseinek vizsgálatával – írta meg a Hotnews portál egy PNL-s körökből kiszivárgó üzenetre hivatkozva.

A Hotnews szerint a politikusoknak küldött üzenetben ezek a példamondatok szerepelnek: „Kétségtelen, hogy ez az egész plágiumbotrány egy politikai bosszú Bode miniszter ellen. Șercan alaptalanul vádaskodik, anélkül, hogy bármilyen szakképzettsége lenne a nemzetbiztonsági tudományok, a nemzetközi kapcsolatok, illetve az energiabiztonság területén. Az újságíró bármi lehet, csak nem objektív. A pártatlanság, amelyet minden újságírónak követni kellene, ebben az esetben elmaradt, mert Emilia Șercan Bode miniszter ellen hangol és nyilvánvalóan nem a legjobb szándék vezérli”.

„A PNL belső kommunikációja – amelyet a Hotnews újságírója szerzett meg – , azt mutatja, hogy a párt hogyan képezi ki a liberális politikusokat a személyem elleni támadásra, pedig csak arról írtam, hogy a plágiummal vádolt belügyminiszter perrel próbálja megakadályozni a Babeș-Bolyai Tudományegyetemet abban, hogy kimondják a plágiumot elismerő ítéletet. Nem volt kétségem afelől, hogy léteznek ilyen politikai »megrendelések«, amelyeket használni lehet akkor, amikor mindenféle közhivatalt betöltő szélhámosról írok” – reagált az újságíró Facebook-bejegyzésében, ahol többek között arról is említést tesz, hogy a különböző weboldalak szerzői szisztematikusan kerülik a plágium tényének kimondását és csupán annyit írnak le, hogy „Șercan támadja XY politikust”.

Nem ez az első eset, hogy az újságíró ellen lejárató kampány indul: a Nicolae Ciucă miniszterelnök dolgozatáról írt tényfeltáró cikke után valóságos kompromat-akció szerveződött, amelyben nagy szerepet játszott a rendőrség is. De 2019-ben halálos fenyegetést is kapott, az illetőket végül jogerősen 3-3 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság.

Emilia Șercannal a Transtelex nemrég exkluzív interjút készített, ezt ide kattintva lehet elolvasni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!