PressOne: Lucian Bode belügyminiszter beperelte a BBTE etikai bizottságát, hogy megpróbálja megakadályozni a plágium kihirdetését

2023. január 9. – 10:09

Másolás

Vágólapra másolva

Lucian Bode belügyminiszter január 5-én beperelte a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) etikai bizottságát és ezzel próbálja megakadályozni, hogy az doktori disszertációjával kapcsolatban a plágiumot elismerő ítéletet hozzanak meg – írja Emilia Șercan a PressOne portálon közzétett legújabb cikkében.

Mint már korábban a Transtelexen is beszámoltunk róla, a plágiumok vizsgálatára szakosodott újságíró szerint a belügyminiszter dolgozata legalább 18,5 százalékban plagizált, emellett hat illusztrációt vett át hivatkozás nélkül, további 30 esetében pedig helytelenül vannak feltüntetve a hivatkozások, de angol nyelvű szövegeket is lefordított szóról szóra, anélkül, hogy hivatkozott volna az eredeti forrásra. Ehhez képest a Babeș-Bolyai Tudományegyetem etikai bizottsága korábban azt állapította meg, hogy a 2018-ban megvédett doktori értekezésben a plágiumgyanús szövegrészletek aránya a teljes szöveg 2,95%-át teszi ki.

Az újságíró cikkében bemutatott bizonyítékok után a BBTE közleményben erősítette meg, hogy az etikai bizottság hivatalból új vizsgálatot indít a doktori dolgozattal kapcsolatban, ekkor az intézmény azt is leszögezte, hogy független nemzetközi szakértőket vonnak be, mivel közérdekű ügyről van szó.

Az újságíró szerint a belügyminiszter a Szilágy megyei táblabíróságon indította az eljárást az etikai bizottság ellen.

Frissítve: Emilia Șercan egy hétfői Facebook-bejegyzésben kifejti: a BBTE etikai bizottsága „legkésőbb” szerdán közli az új vizsgálat eredményét – ezt Dacian Dragoș, a bizottság elnöke erősítette meg.

„Ez azt jelenti, hogy tárgytalan ez a per, amelyet Dr. Bode indított a bizottság dolgozat elemzésére vonatkozó határozat felfüggesztésére, és implicit módon a plágium elsimerésének megakadályozására” – írja az újságíró.

Emilia Șercan újságíróval a Transtelex exkluzív interjút is készített, ekkor a belügyminiszter ügyén kívül arról is beszélgettünk, hogy a doktori címek a hatalom felsőbb rétegeihez vezető kulcsokká váltak, emiatt egész gyártósorok és hálózatok jöttek létre Romániában ezzel a céllal.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!