Megvan a sepsiszentgyörgyi Petőfi-szoborra kiírt pályázat nyertese

2022. november 28. – 14:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gergely Zoltán szobrászművész pályaműve nyerte a Petőfi Sándor sepsiszentgyörgyi egész alakos szobrának megalkotására kiírt pályázatot, közölte a város polgármesteri hivatala. Harmath István és Solti András pályaműveit fejenként 500 eurós jutalomban részesítették.

Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Az önkormányzat által kiírt pályázatra hat pályamunka, köztük négy magyarországi és két erdélyi szobrászművész alkotása érkezett, derül ki a közleményből. A beérkezett terveket elbíráló szakmai zsűri tagjai Bocskai Vince szobrászművész, Vetró András szobrászművész, Jánó Mihály művészettörténész, Bordás Beáta művészettörténész és Czimbalmos-Kozma Csaba városgondnok voltak.

A tervezett műalkotás az 1918. December 1. utca és a Zefír utca kereszteződésénél található beépítetlen területen kap majd helyet, és a tervek szerint 2023. július 10-ig elkészül, az avatása pedig 2023. július 29-én lesz.

Gergely Zoltán 1973-ban született Csíkkozmáson, a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola szobrászati szakán szerzett diplomát 1998-ban. Köztéri alkotásai több erdélyi településen megtalálhatóak, az ő munkája Árpád-házi Szent Erzsébet egész alakos szobra Szatmárnémetiben, Bakócz Tamás mellszobra Erdődön, „A három szék” című munka Sepsiszentgyörgyön, Márton Áron püspök egész alakos szobra a gyulafehérvári római katolikus érseki palota udvarán, Kós Károly mellszobra Sztánán, Kemény Zsigmond mellszobra, Pusztakamaráson, az 5000 elhurcolt magyar civil férfi emlékműve a kolozsvári Házsongárdban és Dávid Ferenc egészalakos szobra Kolozsváron.

A Petőfi-szobor terve kapcsán egyébként a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma kezdeményezte, hogy Mihai Eminescunak is szobrot állítsanak Kovászna megye székhelyén, és mikor Antal Árpád az erről szóló tárgyalásokat a szervezet önkormányzat ellen indított pereinek visszavonásához kötötte, a polgármestert diszkriminációval és zsarolással vádolták.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!