Megvan a sepsiszentgyörgyi Petőfi-szoborra kiírt pályázat nyertese

2022. november 28. – 15:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gergely Zoltán szobrászművész pályaműve nyerte a Petőfi Sándor sepsiszentgyörgyi egész alakos szobrának megalkotására kiírt pályázatot, közölte a város polgármesteri hivatala. Harmath István és Solti András pályaműveit fejenként 500 eurós jutalomban részesítették.

Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Az önkormányzat által kiírt pályázatra hat pályamunka, köztük négy magyarországi és két erdélyi szobrászművész alkotása érkezett, derül ki a közleményből. A beérkezett terveket elbíráló szakmai zsűri tagjai Bocskai Vince szobrászművész, Vetró András szobrászművész, Jánó Mihály művészettörténész, Bordás Beáta művészettörténész és Czimbalmos-Kozma Csaba városgondnok voltak.

A tervezett műalkotás az 1918. December 1. utca és a Zefír utca kereszteződésénél található beépítetlen területen kap majd helyet, és a tervek szerint 2023. július 10-ig elkészül, az avatása pedig 2023. július 29-én lesz.

Gergely Zoltán 1973-ban született Csíkkozmáson, a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola szobrászati szakán szerzett diplomát 1998-ban. Köztéri alkotásai több erdélyi településen megtalálhatóak, az ő munkája Árpád-házi Szent Erzsébet egész alakos szobra Szatmárnémetiben, Bakócz Tamás mellszobra Erdődön, „A három szék” című munka Sepsiszentgyörgyön, Márton Áron püspök egész alakos szobra a gyulafehérvári római katolikus érseki palota udvarán, Kós Károly mellszobra Sztánán, Kemény Zsigmond mellszobra, Pusztakamaráson, az 5000 elhurcolt magyar civil férfi emlékműve a kolozsvári Házsongárdban és Dávid Ferenc egészalakos szobra Kolozsváron.

A Petőfi-szobor terve kapcsán egyébként a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma kezdeményezte, hogy Mihai Eminescunak is szobrot állítsanak Kovászna megye székhelyén, és mikor Antal Árpád az erről szóló tárgyalásokat a szervezet önkormányzat ellen indított pereinek visszavonásához kötötte, a polgármestert diszkriminációval és zsarolással vádolták.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!