Tiltakozik az EMSZ Markó kijelentése ellen, miszerint a kettős állampolgárság is hozzájárult az erdélyi magyarok fogyásához

2023. január 5. – 15:21

Másolás

Vágólapra másolva

Tiltakozik az Erdélyi Magyar Szövetség Markó Bélának a népszámlálás eredményével kifejtett véleménye ellen, amely szerint a kettős állampolgárság intézménye egyike azoknak a fő tényezőknek, amelyek hozzájárultak az erdélyi magyarság létszámának drámai csökkenéséhez.

Az RMDSZ volt elnöke a Klubrádiónak nyilatkozva elmondta: több oknál fogva következett be ez a vártnál is nagyobb lemorzsolódás, ezek között a kettős állampolgársággal járó mozgásszabadság szívóerőként hatott a közösségre. „Olyan román-magyar viszonyt akartunk, amiben ide-oda lehet mozogni. De ha ez a mozgás nagyrészt egyirányú, akkor ez pontosan odavezet, ahol most tartunk” – jelentette ki Markó.

A legutóbbi, 2011-es cenzushoz képest a Romániában élő magyarság száma 225 ezer fővel, alig egymilliónyira csökkent. Ez azt jelenti, hogy egy évtized alatt az erdélyi magyar nemzetrész elvesztette lélekszámának egyötödét.

Az RMDSZ volt elnökének megszólalása előtt az EMSZ közleményben fejtette ki, hogy a drámai népességvesztésnek nem csupán a magyarságnak az országos átlaghoz képest rossz gazdasági helyzete vagy alulképzettsége az oka, hanem legalább annyira közrejátszik az az általános értékválság is, amely abból a hibás politikai gyakorlatból származik, amely valamennyi – a közösségi identitásmegőrzés szempontjából maghatározó – helyi és országos ügyet a bukaresti parlamenti választási eredményességnek és a folyamatos kampánykommunikáció szempontjainak rendeli alá. Ugyanebben a közleményben arra is kitért a politikai alakulat, hogy a lélekszámcsökkenést sikerként kommunikáló RMDSZ bűnt követ el a közösséggel szemben, amikor nem a valós helyzetre reflektál.

Egyenesen ki kell mondani, hogy az egymillió fő nem eredmény, nem siker, nem ok az örömre, hanem súlyos és riasztó katasztrófa – írták.

Az újabb EMSZ-közlemény hangsúlyozza, hogy vegyes érzelmeket keltett az erdélyi magyarság életét 32 éve irányító RMDSZ jelenlegi elnöke – Kelemen Hunor – kapcsolódó értékelése, aki eredményként próbálta feltüntetni, hogy a magyar közösség lélekszáma még nem csökkent egymillió fő alá, illetve, hogy az országos arányszáma, ugyan hajszálnyira még, de 6% felett van.

Markó kijelentéseire reagálva a népességfogyás és a kettős állampolgárság közötti kapcsolatot illetően a szövetség elfogadhatatlannak tartja a volt RMDSZ-elnök megállapításait. Úgy vélik, hogy „Markó Béla közel két évtizedes pártelnöki tevékenységének következményeit az erdélyi magyarság mai napig nem heverte ki”.

A népességcsökkenés fő okai között az Erdélyi Magyar Szövetség a közösség által lakott térségek gazdasági lemaradását említi, és kitér arra, hogy, jelenleg országosan a legalacsonyabb átlagbérek Hargita megyében, illetve a magyar többségű régiókban vannak. A közlemény szerzői azt állítják, hogy „ezeknek a térségeknek a gazdasági kiszolgáltatottsága is elősorban annak a markói politikai stratégiának az eredménye, amely Erdélyt felcserélte Bukarestre és amely az erdélyi magyarság sorsát mai napig kizárólag a bukaresti kormányzati jelenlétből kisajtolható eredményekhez köti.”

A jobboldali politikai alakulat szerint a kettős állampolgárság bevezetése „az elmúlt hét évtized legfontosabb nemzetpolitikai lépése volt, amely amellett, hogy békés körülmények között teremtette meg a magyarság közjogi értelemben vett újra egyesítésének lehetőségét”.

A közlemény befejezésében arra szólítják fel az RMDSZ országos vezetését, hogy „fejezzék be a Bukarestben tanult kettős beszédet, és mondják el nyíltan, mennyiben képviseli pártjukat jelen véleményével a mai napig az elnökségük tagjaként működő Markó Béla.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!