SMURD-helikopter segítségével kimentették a Máramarosi-havasokban eltévedt egyik ukrán állampolgárt

2022. december 26. – 20:07

Másolás

Vágólapra másolva

A rohammentő-szolgálat (SMRUD) csörlős helikopterének segítségével sikerült kimenteni hétfőn a Máramarosi-havasokban eltévedt egyik ukrán állampolgárt, közölte az Agerpres.

Amint a Transtelexen megírtuk, a férfi öt társával együtt a hegyeken átkelve próbált meg átjutni szombaton Ukrajnából Romániába, de a rossz időjárási viszonyok miatt eltévedtek a Máramarosi-havasokban. A hatfős csoport út közben szétvált, két személyt a vasárnapra virradó éjszaka hipotermiás állapotban hoztak le a hegyről a hegyimentők, a többieket azóta keresik. Vasárnap délután két csörlős SMURD-helikopter is csatlakozott a mentéshez, de az akciót nehezítették az időjárási körülmények.

A máramarosszigeti területi határrendészeti felügyelőség sajtószóvivője, Oana Pârcălab elmondta, hétfő délután az egyik férfit kimentették a csörlős helikopterrel, a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt azonban társát már nem tudták felhúzni. Egy hegyimentő azonban ott maradt vele, amíg kollégái és az őket segítő határrendészek gyalog leérnek oda, ahol a két férfit megtalálták. A mentőakció az este folyamán folytatódik.

A hatóságok szerint a másik két ukrán személy válságos állapotban van, ők egy nehezen megközelíthető területen rekedtek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!