Két mentőhelikoptert is bevetettek a Máramarosi-havasokban eltévedt ukrán állampolgárok felkutatásához

2022. december 25. – 17:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A rohammentő-szolgálat (SMURD) két helikoptere is segít annak a négy ukrán állampolgárnak a keresésében, akik eltévedtek a Máramarosi-havasokban, amikor a hegyeken átkelve próbáltak meg átjutni Ukrajnából Romániába, írja az Agerpres.

A hatfős csoportból két személyt a vasárnapra virradó éjszaka hipotermiás állapotban hoztak le a hegyről a hegyimentők. A rossz látási viszonyok miatt éjszakára abbahagyták a keresést, vasárnap reggel azonban újrakezdték.

Délután két csörlős SMURD-helikopter is csatlakozott az akcióhoz, az egyik Marosvásárhelyről, a másik a zsibói bázisról repült Petrovakraszna településre. A helikopterek egyszer végigpásztázták a környéket, a keresőcsapatokat látták, az eltévedt ukránokat azonban nem. Jelenleg Petrovakrasznán állomásoznak – számolt be a máramarosszigeti területi határrendészeti felügyelőség sajtószóvivője, Oana Pârcălab.

Mielőtt a helikopterek megérkeztek volna, sikerült lokalizálni az egyik sérült ukrán állampolgárt. A koordináták szerint mintegy 1500 méteres magasságban van, a keresőcsapatok körülbelül egy óra múlva érnek el oda.

A másik három ukrán állampolgár közül egy szintén megsérült, és nem tud járni, őt még nem lokalizálták, de egy külön mentőcsapat elindult a felkutatására. Másik két társát lokalizálták, őket egy harmadik csapat keresi – mondta a szóvivő.

A Máramarosi-havasokban eltévedt négy ukrán állampolgár közül kettőnek lábtörése van, és a harmadik is rosszul érzi magát – jelentette vasárnap este a Máramaros megyei hegyimentő-szolgálat vezetője.

Dan Benga elmondta, a két SMURD-helikopternek sikerült felvinnie a hegyre egy négytagú mentőcsapatot, a mentőfelszerelésekkel együtt. „Ma este-éjszaka megpróbáljuk mindannyiukat lehozni a hegyről” – tette hozzá a Salvamont vezetője. A mentőcsapatok dolgát továbbra is köd nehezíti.

Hat ukrán állampolgár a hegyeken átkelve próbált meg átjutni szombaton Ukrajnából Romániába, de a rossz időjárási viszonyok miatt eltévedtek. A hatfős csoportból két személyt a vasárnapra virradó éjszaka hipotermiás állapotban hoztak le a hegyről a hegyimentők. A rossz látási viszonyok miatt éjszakára abbahagyták a keresést, vasárnap reggel azonban újrakezdték. Délután két csörlős SMURD-helikopter is csatlakozott az akcióhoz.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!