Két mentőhelikoptert is bevetettek a Máramarosi-havasokban eltévedt ukrán állampolgárok felkutatásához

2022. december 25. – 17:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A rohammentő-szolgálat (SMURD) két helikoptere is segít annak a négy ukrán állampolgárnak a keresésében, akik eltévedtek a Máramarosi-havasokban, amikor a hegyeken átkelve próbáltak meg átjutni Ukrajnából Romániába, írja az Agerpres.

A hatfős csoportból két személyt a vasárnapra virradó éjszaka hipotermiás állapotban hoztak le a hegyről a hegyimentők. A rossz látási viszonyok miatt éjszakára abbahagyták a keresést, vasárnap reggel azonban újrakezdték.

Délután két csörlős SMURD-helikopter is csatlakozott az akcióhoz, az egyik Marosvásárhelyről, a másik a zsibói bázisról repült Petrovakraszna településre. A helikopterek egyszer végigpásztázták a környéket, a keresőcsapatokat látták, az eltévedt ukránokat azonban nem. Jelenleg Petrovakrasznán állomásoznak – számolt be a máramarosszigeti területi határrendészeti felügyelőség sajtószóvivője, Oana Pârcălab.

Mielőtt a helikopterek megérkeztek volna, sikerült lokalizálni az egyik sérült ukrán állampolgárt. A koordináták szerint mintegy 1500 méteres magasságban van, a keresőcsapatok körülbelül egy óra múlva érnek el oda.

A másik három ukrán állampolgár közül egy szintén megsérült, és nem tud járni, őt még nem lokalizálták, de egy külön mentőcsapat elindult a felkutatására. Másik két társát lokalizálták, őket egy harmadik csapat keresi – mondta a szóvivő.

A Máramarosi-havasokban eltévedt négy ukrán állampolgár közül kettőnek lábtörése van, és a harmadik is rosszul érzi magát – jelentette vasárnap este a Máramaros megyei hegyimentő-szolgálat vezetője.

Dan Benga elmondta, a két SMURD-helikopternek sikerült felvinnie a hegyre egy négytagú mentőcsapatot, a mentőfelszerelésekkel együtt. „Ma este-éjszaka megpróbáljuk mindannyiukat lehozni a hegyről” – tette hozzá a Salvamont vezetője. A mentőcsapatok dolgát továbbra is köd nehezíti.

Hat ukrán állampolgár a hegyeken átkelve próbált meg átjutni szombaton Ukrajnából Romániába, de a rossz időjárási viszonyok miatt eltévedtek. A hatfős csoportból két személyt a vasárnapra virradó éjszaka hipotermiás állapotban hoztak le a hegyről a hegyimentők. A rossz látási viszonyok miatt éjszakára abbahagyták a keresést, vasárnap reggel azonban újrakezdték. Délután két csörlős SMURD-helikopter is csatlakozott az akcióhoz.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!