Érvénytelenítette a Szilágy Megyei Törvényszék a zsibói Wesselényi-kastély eladását

2022. december 20. – 19:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Szilágy Megyei Törvényszék kedden kimondott első fokú ítéletében érvénytelenítette a zsibói Wesselényi-kastély eladási szerződését, tudósít az MTI. A kastélyt az örökös Janicskó András tíz évig árulta, majd 2021 áprilisában adta el a kolozsvári Micro Vision Kft.-nek, mely azonnal túl is adott az ingatlanon, így a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány portfóliójába tartozó Manevi Zrt. tulajdonába került.

A törvényszék elrendelte, hogy töröljék a telekkönyvből a 2021-es tulajdonosváltást, és a Manevi Zrt. kérését elfogadva arra kötelezte a Micro Vision Kft.-t, hogy fizesse vissza a Manevinak a 830 ezer eurós vételárat, valamint a közjegyzőnek fizetett 78 448 eurós hitelesítési, és 72 623 lejes szerződéskidolgozási költségeket.

Fotó: Kastély Erdélyben
Fotó: Kastély Erdélyben

Az adásvételt a Szilágy Megyei Tanács támadta meg, mely úgy vélte: az adásvétellel megfosztották a törvény által biztosított, és az eladó felé jelzett elővásárlási jogától. Az örökös viszont úgy tekintette, hogy az önkormányzat kifutott a határidőből az elővásárlási joga érvényesítésével.

A törvények elővásárlási jogot biztosítottak volna az államot megtestesítő intézményeknek: a Kulturális Minisztériumnak, a Szilágy Megyei Tanácsnak és a Zsibói Polgármesteri Hivatalnak. Miután a kulturális tárca 2021 márciusban lemondott az elővásárlási jogáról, a Szilágy megyei önkormányzat jelezte, hogy megvásárolná az épületet. A tanács április 28-i ülésén határozott az adásvételi tárgyalások elkezdéséről, tárgyalóbizottságot nevezett ki, és pénzt is elkülönített a költségvetésében az üzletre. Csak később szembesült azzal, hogy a történelmi jelentőségű ingatlan már egy bő héttel korábban gazdát cserélt.

Szilágyi Róbert, a megyei önkormányzat alelnöke ekkor azt nyilatkozta, hogy jogi úton fogják rendezni a kérdést. A Szilágy Megyei Tanács ugyanis dokumentumokkal tudja bizonyítani, hogy a Wesselényi-kastély örököse jogtalanul adta el egy kolozsvári cégnek az ingatlant.

A Manevi Zrt. más két történelmi jelentőségű műemléképületet is megvásárolt Erdélyben, így a tulajdonában van a Szatmárnémeti központjában álló egykori Pannónia szálló is, nemrég pedig arról cikkezett a helyi sajtó, hogy a Kolozsvár főterén található New York Szálló megvételére is ajánlatot tettek.

A kastély államosítás előtti utolsó tulajdonosa Teleki Artúrné Wesselényi Ilona volt. Az ő leszármazottja, a Szilágysomlyón élő Janicskó (született Teleki) Éva 17 éven át pereskedett az örökség visszaszerzéséért. 1997-ben az állam az épületért csekély összegű kártérítést fizetett, amelyet a család visszafizetett az államnak, amikor a törvények módosítása nyomán a természetbeni visszaszolgáltatásra is lehetőség nyílott. A restitúcióról végül 2012 tavaszán hozott jogerős ítéletet a bíróság.

A zsibói Wesselényi-kastély az államosítás után iskolaként, majd pionírok házaként működött. Az 1989-es rendszerváltás után is a gyermekek számára szabadidős foglalkozásokat szervező intézmény, illetve a kastélyparkban kialakított botanikus kert irodái működtek benne.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!