Sajtóértesülések szerint „visszautasíthatatlan” ajánlatot kapott a kolozsvári New York Szálló tulajdonosa, a szálak a Manevihez vezetnek

2022. augusztus 25. – 12:01

frissítve

Sajtóértesülések szerint „visszautasíthatatlan” ajánlatot kapott a kolozsvári New York Szálló tulajdonosa, a szálak a Manevihez vezetnek
A New York Szálló – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Évek óta rendezetlen a kolozsvári Főtér egyik ikonikus épületének a helyzete: az egykori New York Szállót, amelyet ma sokan csak „Conti”-ként emlegetnek, a város önkormányzata évekkel ezelőtt megvásárolhatta volna 5 millió euróért, azonban akkor lemondott elővásárlási jogáról. Most 11 millió euró volna a piaci ára, de az olaszországi igazságszolgáltatási rendszer „vendégszeretetét” élvező tulajdonos, Ioan Bene ennek háromszorosánál is nagyobb összegre rúgó ajánlatot kapott. Üzlettársa szerint „a magyaroktól” érkezett az ajánlat.

„A magyar állam folytatja offenzíváját Kolozsvár legreprezentatívabb épületeinek elfoglalására: elképesztő összeget, 38 millió eurót ajánlottak fel a Kolozsvár főterén található Continental szállodáért” – írta néhány nappal ezelőtt a helyi Știri de Cluj portál, emlékeztetve az olvasókat arra, hogy a Continental, vagyis az egykori New York Szálló a város legreprezentatívabb épülete, és ezt tükrözi a titkos ajánlat összege is. A lap azt is tudni véli, hogy az ajánlat nagy port kavart a polgármesteri hivatalban. A Transtelex megkereste az ügyben Oláh Emese alpolgármestert, aki nem tudta megerősíteni az információt, és azt nyilatkozta, hogy „spekulációk alapján nem szeretne véleményt mondani”. A román hírlap munkatársaival folytatott háttérbeszélgetésből azonban kiderült, hogy információjuk a jelenlegi tulajdonos, Ioan Bene üzlettársától származik, aki szerint most már kimozdul a holtpontról a Continental ügye.

Az ingatlant egyébként a Sotheby’s oldalán kínálják eladásra: a közzétett adatok szerint a 105 szobával, 80 fürdőszobával, étteremmel, kávézóval rendelkező épület beépített területe több mint 8000 négyzetméter. Az alagsor és a padlástér átalakításával tovább lehetne bővíteni az ingatlant, amely, mivel évek óta üresen áll – bár külsejét néhány évvel ezelőtt felújították –, komoly restaurációs munkálatokra szorul. A jelenlegi tulajdonos a belső felújításhoz szükséges engedélyt is megkapta annak idején, azonban erre már nem került sor, ugyanis Ioan Benét 2018-ban letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Kolozs Megyei Ítélőtábla a Horea Uioreanu volt Kolozs megyei tanácselnök elleni perben, akit megvesztegetés elfogadása miatt ítéltek el hat évre. Bene, akitől 300 ezer lej csúszópénzt fogadott el a volt megyei tanácselnök, gyakorlatilag megúszta a börtönbüntetést, ugyanis időközben elhagyta az országot, és bár nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, az olasz hatóságok nem adták ki őt, így Ioan Bene az olasz igazságszolgáltatási rendszerben tölti büntetését, amely inkább bírósági felügyeletet jelent. Mindeközben a nagyközönség előtt évek óta lezárt egykori szálloda belsejét az enyészet uralja: mállik a vakolat, a szobákat vastagon ellepte a por és felverte a szemét.

A Pákey Lajos építész tervei alapján 1894–95-ben épült eklektikus ingatlanban New York néven működött szálloda és kávéház. Ez volt az első, villannyal világított épülete a városnak; az elektromosságot a szálloda saját áramfejlesztője biztosította. A New York Szálló kávéháza kezdettől fogva a város irodalmi életének a színhelye volt. Kolozsvári útjai alkalmával Jókai Mór, de Ady Endre és Móricz Zsigmond is itt szállt meg, a két világháború között híres törzsvendége volt Áprily Lajos, Balogh Edgár, Dsida Jenő, Gaál Gábor, Hunyady Sándor, Kuncz Aladár is. Az 1950-es években átmenetileg diákszállónak használták, az 1960-as évektől ismét szállóként működött Continental néven.

Emil Boc egyébként már 8 évvel ezelőtt is megvehette volna a Főtér ikonikus épületét a csődbe jutott Ardeleana vállalattól, amely akkor 5,5 millió euróért kínálta, de a város elöljárója túlságosan magasnak találta a kért összeget, és leszavaztatta a vásárlását a helyi tanácsban. Végül Ioan Bene 2013 augusztusában áron alul, 5 millióért jutott a Főtér sarkán, a Jókai és az Egyetem utca kereszteződésében álló műemlék épület birtokába. A városlakók, románok és magyarok egyaránt már akkor is rosszallották, hogy az önkormányzat lemondott elővásárlási jogáról, bár még nem lehetett felmérni, hogy épület milyen mostoha sorsra jut a következő években. Az üzletember akkori tervei szerint ugyanis 7,5 millió eurós beruházással felújította és luxusszállóvá alakította volna, amelynek pincéjébe éjszakai klubot, tetejére pedig tetőteraszt tervezett. Még a parkolóhiányt is megoldotta volna: külvárosi parkolóházból a szálloda limuzanjaival szállította volna vendégeit a Főtérre. A tervek azonban csak tervek maradtak: pár évre rá a sajtó már arról írt, hogy a befektető túladna az értékes ingatlanon.

Boc elvesztette a Melodyt, de a Continentalt nem engedné

A jelenlegi kolozsvári ingatlanpiaci árak szerint a 11 millió euró – ennyire becsülték ugyanis a több mint 125 éves épületet – reális árnak számít, azonban tulajdonosa, Ioan Bene üzletember már évekkel ezelőtt arról nyilatkozott, hogy magyar kormányközeli cégtől kapott egy 25 millió eurós ajánlatot. Azóta, úgy tűnik, az összeg 38 millióra emelkedett, és a Știri de Cluj úgy véli, hogy a végső eladási ár ennél is magasabb lehet, mert Emil Bocnak, a kolozsvári városháza költségvetésével be kell szállnia a licitbe. Az önkormányzatnak elővásárlási joga van, mivel a Continental Hotel műemléképület, és a román állam vagy a kolozsvári városháza elsőbbséggel megvásárolhatja azt.

Időközben megváltozott a város liberális vezetőjének is a véleménye, és az elmúlt két évben több alkalommal is kijelentette, hogy a városháza ajánlatot fog tenni, ha a „Conti” eladó lesz: „Mi, Kolozsváron, hoztunk néhány stratégiai döntést a város által fontosnak tartott ingatlanokat illetően, ezek közé tartozik a Continental Hotel is. Azt mondtuk, hogy megvesszük, ha eladásra kínálják, bármi áron, mert ez a város egyik legreprezentatívabb épülete. Ha felmerül az értékesítés kérdése, élni fogunk elővásárlási jogunkkal. Nyilvánvaló, hogy az országos hatóságok, az illetékes minisztériumok segítségére is szükség van, hogy a stratégiai fontosságú ingatlanokat ne veszítsük el. Vagyis mindenkinek teljesítenie kell a kötelességét” – nyilatkozta Emil Boc egy helyi televíziós műsorban 2020-ban.

Valószínűleg, a Melody Szálló megvásárlása provokálhatta ki Boc mentalitásváltását, ugyanis a városvezetést elmarasztalta a sajtó és a közvélemény is amiatt, hogy nem élt elővásárlási jogával, amikor a Sapientia Alapítvány megvette a Főtér észak-keleti sarkán álló épületet. A Melody, 5,69 millió euróért kelt el, és az egyetem azért vásárolta meg, hogy az induló Táncművészeti Szakot működtesse benne, illetve az Erdélyi Hagyományok Házának is ez volna a székhelye. Marius Trif, aki 1990-ben lett a szálloda tulajdonosa, az évek során több ajánlatot kapott: 2003-ban a City Plaza tulajdonosa 1,8 millió euróért akarta megvásárolni az ingatlant, majd 2004-ben Ion Țiriac 2,5 millió eurós ajánlatot tett, 2005-ben az OTP Bank is meg akarta vásárolni az épületet 3 millió euróért, hogy bankká alakítsa át. A legmagasabb ajánlatot, 4 millió eurót 2008-ban tették, amikor a kulturális minisztérium akarta megvásárolni a Melody Hotelt, hogy az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeumot költöztesse oda.

Amikor kiderült, hogy a Melody Szállót elvesztette a város, Boc azzal védekezett, nem vásárolhatnak meg minden ingatlant, és szinte azonnal hozzátette, hogy a Continentalt már nem fogják átengedni másoknak. A polgármester bejelentését annak idején az RMDSZ-frakció is üdvözölte, és akkor a kisebbségi politikusok azt nyilatkozták, hogy az emblematikus épületnek a város tulajdonába kell kerülnie. „Van elképzelése az RMDSZ-nek a New York Szálló jövendőbeli rendeltetését illetően, így örvendünk, hogy az önkormányzat mérlegeli az épületre vonatkozó elővásárlási jog kihasználását” – idézte Oláh Emese alpolgármestert a Kolozs megyei RMDSZ akkor kiadott közleménye.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Oláh Emese akkor arról beszélt, hogy az RMDSZ egy kulturális központot látna szívesen a város szívében található épületben, „ahol modern művészeti eszközökkel meg lehetne ragadni például a román–magyar együttélés kérdéseit”. Emlékeztetett, hogy az RMDSZ városprogramjában közös román–magyar projektek kezdeményezését vállalta, amelyek által Kolozsvár Erdély többnyelvű fővárosává válik. A New York Szálló jövőbeli rendeltetésének kidolgozása jó alkalom ennek a megvalósítására, vélte az alpolgármester.

Hogy a mostani helyzetre mit szól a városháza, azt nem igazán lehet tudni, bár a sajtóértesülések szerint nagy port kavart az új ajánlat. A város költségvetésébe azonban nem igazán fér bele ez a felsrófolt ár.

Műemlékmentés vagy pénzmosás?

A Continental Szállóra érkezett ajánlat kapcsán a román sajtó egyébként arra is emlékeztet, hogy az erdélyi történelmi műemlék épületek (és nemcsak) megvásárlása esetében, bár hivatalosan a magyar kulturális örökség védelméről beszélnek, valójában olyan pénzmosási konstrukciókról van szó, amelyek révén különböző magyarországi és romániai cégek jutnak elképesztő illegális nyereséghez.

A Media9 által leírt mechanizmus szerint a beazonosított eladó műemléképületért egy román cég emelt árat kínál, néha az ajánlat több mint 100 százalékkal meghaladja a kért összeget. A megvásárolt ingatlan nem marad sokáig a cég tulajdonában, néhány nap múlva az eladja az épületet a Manevi Zrt.-nek ismét túlárazva. Azonban a Manevi Zrt. nem a magyar államé, azt ugyanis a Fidesz kiszervezte egy alapítványba. A Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány alapító okirata 2021 februári, és 2021 márciusában jegyezte be a bíróság, erről az átrendezésről többek között részletesen beszámolt a magyarországi Átlátszó is.

Ami az erdélyi ingatlanvásárlásokat illeti, korai figyelmeztető jele annak, hogy a pénzt valójában nem a magyar kulturális örökség felelevenítésére szánják az volt, hogy az 5,7 millió euróért megvásárolt szatmárnémeti Pannónia Szállóval mi sem történt az évek során. Öt évvel a vásárlás után ugyanolyan romos állapotban van, semmit sem tettek a szálloda rehabilitációjáért és a gazdasági/turisztikai körforgásba való bekapcsolásáért. További riasztó jel, hogy bár a Manevinek van egy romániai leányvállalata (Manevi Pro Transilvania SRL), amely mintegy két éve közvetlenül vásárol magyar érdekeltségű történelmi épületeket, a Manevi Zrt. továbbra is közvetítőt vesz igénybe. Itt jön a képbe egy kolozsvári cég, a Micro Vision Consult Kft. A két évvel ezelőtt alapított, homályos hátterű cégnek mindössze három alkalmazottja van, az ügyvezetőt Sebastian Feketének hívják, és ő grundolta össze a zsibói Wesselényi-kastély, a segesvári Alte Post vendégház és a székelyföldi szállodák, aradi ingatlanok átjátszását a Manevinek.

De lássunk néhány példát az összegekre: 2021 decemberében egy 3 millió euróra értékelt műemlék épületet Temesváron a Manevi Pro Transilvania 7 millió euróért vásárolt meg, de az anyavállalattól kapott összeg erre a vásárlásra 8 millió euró volt.

A Micro Vision Consult Kft. révén megvették az aradi Ardealul szállodát. A kolozsvári cég 2021 decemberében 3,5 millió euróért túlárazottan vásárolta meg, aztán a Manevi Zrt. 4,2 millió euróért vette át a közvetítőtől.

A Micro Vision Consult révén a Manevi Zrt. 15 millió euróért vett át két olyan székelyföldi szállodát, amelyek nem tartoznak a műemlék kategóriába. Ezek az épületek a Tușnad Rt. tulajdonában voltak, a cég 2021-ben közel 2 millió eurós veszteséget és 12 000 eurós nyereséget könyvelt el. A Micro Vision Consult által felajánlott vételár 10 millió euró volt, miközben a Tușnad Rt. Eredetileg abban reménykedett, hogy 5 millió euróért el tudja adni mindkét ingatlanját. A Manevi Zrt. azonban 15 millió eurót biztosított a közvetítőnek. Az ilyen mértékű árnövekedés indokolatlansága annyira nyilvánvaló, hogy még a romániai jogászai is figyelmeztették a Külgazdasági és Külügyminisztérium döntéshozóit, hogy a román hatóságok vizsgálatát kockáztatják tőzsdei manipuláció miatt. Az eredmény? Romániai ügyvédi irodát váltott a Manevi Zrt.

A legutóbbi szerzemény, amely még a közvetítő tulajdonában van: a bályoki Degenfeld kastély

A legutóbbi ingatlanvásárlás a Bihar megyei Bályokon történt, itt található a Károlyi–Dégenfeld-kastély, Partium és Erdély egyik legjelentősebb eklektikus műemléke. Júniusban Sabău Sorin polgármester a közösségimédia-oldalán jelentette be, hogy a kastély elkelt, de egyebet nem közölt sem az elöljáró, sem az eladó, sem pedig a vevő. A műemléknek minősített bályoki Degenfeld kastély 1990-ben a parkkal együtt a Petrom, majd az OMV-Petrom tulajdonába került. 2011-ben az OMV-Petrom el akarta adni, 2,5 millió eurót kért, de egy év múlva csak 801 ezer eurót kapott érte az ADL Invest SRL-től, ez a Bákó megyei Moinești-en bejegyzett, Dan Adamescu milliomos által irányított cég. Adamescu élményfürdőt akart építeni Bályokon, szállodával és nyaralókkal. Nem lett belőle semmi, mert a DNA figyelmébe került az Astra biztosítócsoport súlyos csődje miatt. 2016-ban 4 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték, majd egy évvel később a börtönben meghalt. Az ő cégét felszámoló cég adta el a kastélyt a Kolozsváron bejegyzett közvetítőnek.

Amikor a bákói ADL Invest Kft. ellen csődeljárás indult, 2019-ben mindössze 350 ezer euróért próbálták meg értékesíteni a kastélyt. Második kategóriás, tehát megyei védettségű műemlék épület lévén a Bihar megyei tanácsnak elővásárlási joga volt, azonban a képviselőtestület lemondott erről azzal az indokkal, hogy az ingatlanegyüttes kedvező vételára mellett további sokmillió eurós befektetésre van szükség ahhoz, hogy bármit is kezdjenek vele. Más vásárló sem jelentkezett.

A Bákó megyei vállalkozás vagyonát kezelő felszámolócég idén újra meghirdette a nyílt versenytárgyalást a kastély eladására, ám ekkor már a három évvel korábbi ár több mint tízszereséért: a kikiáltási ár 4 ,03 millió euró volt. Sajtóinformációk szerint a licitre egyetlen cég nevezett be, amely vállalta, hogy a kikiáltási áron megvásárolja az ingatlanegyüttest. Kiderült, hogy egy kolozsvári bejegyzésű, illetve szászfenesi székhellyel rendelkező cég vásárolta meg a kastélyt. A Bihoreanul portál szerint az Odas Global Consulting Kft. a nyertes ajánlattevő, azonban ennek egyik képviselőjét sem sikerült elérni, sőt kiderült, hogy a feltüntetett telefonszám egy magánszemélyé, akinek semmi köze nincs a céghez.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!