Virgil Popescu: „Románia az energiapiac fontos csomópontjává válik”

2022. december 17. – 15:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Románia az energiapiac fontos csomópontjává válik mind a villamos energia, mind a földgáz tekintetében. Partnereinkkel együtt pedig fejlesztjük a beruházásokat Romániában az ország és a régió energiabiztonságáért és -függetlenségéért” – értékelte a helyzetet Virgil Popoescu energetikai miniszter a szombaton aláírt zöldenergiára vonatkozó azeri-grúz-román-magyar megállapodásra utalva.

A Facebookon azt közölte, hogy a tervek szerint Románia előbb a Tuzla és Podişor között, majd a BRUA gázfolyosó nyomvonalán épít vezetéket, amelyik összeköti az ország keleti és nyugati részét.

„A ma aláírt megállapodás a négy államnak azon az érdekén alapul, hogy megerősítsék a saját energiabiztonságukat, illetve a régió energiabiztonságát, összekapcsolják az energiahálózataikat, diverzifikálják az ellátási forrásokat, kiaknázzák a Kaszpi-tenger térségében rejlő zöldenergia-termelési lehetőségeket, és emeljék a zöldenergia részarányát saját országuk fogyasztásában” – írta bejegyzésében a miniszter.

Az energiaügyi miniszter úgy véli, hogy a megállapodás nagyon fontos lépés Románia és Európa energiabiztonsága szempontjából. Bejegyzésében azt is megemlítette, hogy Románia 2023 januárjától Azerbajdzsántól fog földgázt importálni.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!