Utcára vonulnak a kolozsvári civilek a Patarét melletti ingatlanberuházás miatt

2022. december 16. – 11:17

Másolás

Vágólapra másolva

A civilek nyílt levélben fordultak Emil Boc polgármesterhez és a Transilvania Smart City ingatlanberuházásban érdekelt politikusokhoz és üzletemberekhez, amelyben ismételten felhívják a figyelmet a koerens várostervezés hiányára és aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy a pataréti szeméttelep mellett élő mintegy 1500 személyt egyszerűen kilakoltathatják.

„Mi, e nyílt levél aláírói úgy véljük, hogy a több ezer lakást, kórházat, egyetemi kampuszt, bevásárlóközpontot stb. magában foglaló, 2 milliárd eurós városrész tervezése során nem hagyható figyelmen kívül a marginalizált Paterét valósága és jelenlegi lakóinak helyzete” – írták a levélben.

„Nehéz elképzelni az egyensúly hiányának azt a szintjét, amikor az osztrák állampolgárok a pataréti új kórházba jönnek majd kezeltetni magukat, ahogy az ingatlanfejlesztők egy reklámfilmben felvázolták, miközben a jelenlegi lakosoknak még orvosi rendelőjük sincs a környéken” – tették hozzá.

A levélben tüntetésre hívják a kolozsvári polgárokat december 17-én, szombaton este fél 8-ra, a Malom (George Barițiu) utca és a Bartha Miklós (Emil Isac) utca sarkára, hogy onnan a polgármesteri hivatal, illetve több politikai párt székhelye elé vonuljanak. Az időpont választása nem véletlen: 12 évvel korábban éppen ezen a napon lakoltattak ki több mint 350 személyt, többségében romákat a Coastei utcából Patarétre, a szeméttelep szomszédságába.

„Aggodalmunkat fejezzük ki amiatt, hogy az önkormányzat külföldi és helyi ingatlanbefektetők kérésére ismét erőszakkal kilakoltatja Patarét lakóit. Eddig nem mutattak be konkrét tervet a városrész szegregációjának megszüntetésére, annak ellenére, hogy Emil Boc polgármester nyilvánosan vállalta, hogy az évtized végére megszünteti a gettót” – írták, hozzátve, hogy felkérik a városvezetőt, hogy mutassa be a konkrét deszegregációs stratégia lépéseit.

A levelet Adrian Dohotaru civil aktivista, a Zöld Párt ügyvezető elnöke, a Fenntarthatóan Szervezett Társadalom Egyesület (Asociația Societate Organizată Sustenabil – SOS) képviselője, Alex Fechete és Linda Greta, a Coastei Utcai Romák Közösségi Egyesületének képviselői, Szakáts István, az AltArt alapítvány képviselője, Maria Stoica, Vincze Enikő és George Zamfir, a Szociális lakásokat MOST! (Căși sociale ACUM!) csoport tagjai és Cristina Raț, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Szociológia és Szociális Munka Karának oktatója írták alá.

A Transilvania Smart City azért került ismét a figyelem központjába, mert a napokban egy román üzletemberekből álló konzorcium bejelentette, hogy betársul a beruházásba, és a projekt ügyvédjeként felmerült Adrian Zuckerman, az Amerikai Egyesült Államok volt bukaresti nagykövetének neve is, aki azonban közleményben határolódott el a projekttől.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!