Utcára vonulnak a kolozsvári civilek a Patarét melletti ingatlanberuházás miatt

2022. december 16. – 10:17

Másolás

Vágólapra másolva

A civilek nyílt levélben fordultak Emil Boc polgármesterhez és a Transilvania Smart City ingatlanberuházásban érdekelt politikusokhoz és üzletemberekhez, amelyben ismételten felhívják a figyelmet a koerens várostervezés hiányára és aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy a pataréti szeméttelep mellett élő mintegy 1500 személyt egyszerűen kilakoltathatják.

„Mi, e nyílt levél aláírói úgy véljük, hogy a több ezer lakást, kórházat, egyetemi kampuszt, bevásárlóközpontot stb. magában foglaló, 2 milliárd eurós városrész tervezése során nem hagyható figyelmen kívül a marginalizált Paterét valósága és jelenlegi lakóinak helyzete” – írták a levélben.

„Nehéz elképzelni az egyensúly hiányának azt a szintjét, amikor az osztrák állampolgárok a pataréti új kórházba jönnek majd kezeltetni magukat, ahogy az ingatlanfejlesztők egy reklámfilmben felvázolták, miközben a jelenlegi lakosoknak még orvosi rendelőjük sincs a környéken” – tették hozzá.

A levélben tüntetésre hívják a kolozsvári polgárokat december 17-én, szombaton este fél 8-ra, a Malom (George Barițiu) utca és a Bartha Miklós (Emil Isac) utca sarkára, hogy onnan a polgármesteri hivatal, illetve több politikai párt székhelye elé vonuljanak. Az időpont választása nem véletlen: 12 évvel korábban éppen ezen a napon lakoltattak ki több mint 350 személyt, többségében romákat a Coastei utcából Patarétre, a szeméttelep szomszédságába.

„Aggodalmunkat fejezzük ki amiatt, hogy az önkormányzat külföldi és helyi ingatlanbefektetők kérésére ismét erőszakkal kilakoltatja Patarét lakóit. Eddig nem mutattak be konkrét tervet a városrész szegregációjának megszüntetésére, annak ellenére, hogy Emil Boc polgármester nyilvánosan vállalta, hogy az évtized végére megszünteti a gettót” – írták, hozzátve, hogy felkérik a városvezetőt, hogy mutassa be a konkrét deszegregációs stratégia lépéseit.

A levelet Adrian Dohotaru civil aktivista, a Zöld Párt ügyvezető elnöke, a Fenntarthatóan Szervezett Társadalom Egyesület (Asociația Societate Organizată Sustenabil – SOS) képviselője, Alex Fechete és Linda Greta, a Coastei Utcai Romák Közösségi Egyesületének képviselői, Szakáts István, az AltArt alapítvány képviselője, Maria Stoica, Vincze Enikő és George Zamfir, a Szociális lakásokat MOST! (Căși sociale ACUM!) csoport tagjai és Cristina Raț, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Szociológia és Szociális Munka Karának oktatója írták alá.

A Transilvania Smart City azért került ismét a figyelem központjába, mert a napokban egy román üzletemberekből álló konzorcium bejelentette, hogy betársul a beruházásba, és a projekt ügyvédjeként felmerült Adrian Zuckerman, az Amerikai Egyesült Államok volt bukaresti nagykövetének neve is, aki azonban közleményben határolódott el a projekttől.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!