Frissítve: A Realitatea TV korábban korrupcióért elítélt tulajdonosa beszállt a Patarét mellett épülő luxusnegyed projektjébe

2022. december 14. – 13:07

frissítve

Frissítve: A Realitatea TV korábban korrupcióért elítélt tulajdonosa beszállt a Patarét mellett épülő luxusnegyed projektjébe
A kolozsvári luxusnegyed látványterve – Fotó: a Transilvania Smart City Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A korábban Elena Udrea, jelenleg börtönbüntetését töltő volt miniszter érdekeltségébe tartozó kolozsvári Transilvania Smart City projektbe beszállt vállalkozók közül többnek gyűlt már meg a baja az igazságszolgáltatással. Ügyvédjük az Egyesült Államok korábbi bukaresti nagykövete, hívja fel a figyelmet a Libertatea.

A mamutbefektetés részeként a tervek szerint több mint 10 ezer lakás, szépségklinika, óvodák, iskolák, Erdély legnagyobb wellness-központját tartalmazó mall épülne fel, mindez néhány száz méterre a pataréti szemétteleptől, ami rendkívül szennyezett környezet. A projektbe külföldi befektetők is beszálltak, az építkezés elkezdődött.

Civil aktivisták korábban arra hívták fel a figyelmet, hogy kérdés, hogy mi lesz a környéken élő romákkal, amennyiben megvalósul a luxusnegyed. Emil Boc polgármester tervei szerint 2030-ig felszámolnák a pataréti telepet, de azt még nem tudni, hogy hogy oldódik meg a jelenleg ott élők lakhatása.

A Realitatea Plus honlapján jelent meg az a hír, amely szerint beszállt a kolozsvári Transilvania Smart City projektbe a televízió tulajdonosa, Maricel Păcuraru és a PHG Konzorcium többi részvényese: Bobby Păunescu és Cozmin Gușă üzletemberek, Miron Mitrea volt szállításügyi- és Gabriel Oprea volt belügyminiszter, a PSD tagjai, valamint Iulian Horneț feltaláló. A cikk szerint a Păcuraru vezette konzorcium partneri szerződést kötött a Transilvania Smart City képviselőivel, Adrian Alexandrovval, aki Elena Udrea élettársa, és Adrian Gurzău volt kolozsvári PDL-s képviselővel a projekt befejezésére.

Maricel Păcurarut egyébként 2014-ben négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Román Postát érintő korrupciós ügyben. 2017-ben helyezték szabadlábra, de jelenleg hivatali visszaélésben és pénzmosásban való bűnrészesség miatt ismét vádat emelt ellene a Korrupcióellenes Ügyészség.

Miron Mitrea szintén börtönben ült korrupcióért, ahogy Adrian Gurzău is, Gabriel Oprea volt belügyminisztert pedig egy rendőr gondatlanságból elkövetett megölésével vádolják.

Szintén a Realitatea Plus jelentette be, hogy az ingatlanprojektben részt vesz az Egyesült Államok korábbi bukaresti nagykövete, Adrian Zuckerman, mint a részvényesek ügyvédje. Zuckerman Bukarestben született, de tíz évesen, 1966-ban emigrált családjával az Egyesült Államokba. Itt ingatlanügyekre szakosodott ügyvédként dolgozott, majd Donald Trump akkori amerikai elnök bukaresti nagykövetnek nevezte ki. Ezt a funkciót 2019 végétől 2021 januárjáig látta el, majd miután Klaus Iohannistól megkapta a Románia Csillaga érdemrend Nagykeresztjét, visszatért az Egyesült Államokba, és csatlakozott a DLA Piper nevű, ingatlanbefektetésekkel foglalkozó nemzetközi ügyvédi céghez.

Frissítés: Adrian Zuckerman ügyvéd, az Amerikai Egyesült Államok volt bukaresti nagykövete szerda este sajtóközleményt adott ki, amelyben cáfolja, hogy a kolozsvári Transilvania Smart City ingatlanprojektet képviselné.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!