Itt a vége: csődöt jelentett Kolozsvár 111 éves cipőgyára

2022. december 11. – 13:20

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalosan is csődöt jelentett a kolozsvári Clujana cipőgyár, írja az Adevărul. A részvényesek rendkívüli közgyűlésén döntötték el, hogy megindítják az eljárást a vállalat ellen. A cég fő részvényese a Kolozs Megyei Tanács – az önkormányzat a részvények 93,44 százalékát birtokolja.

A döntés várható volt, körülbelül egy hónapja írtunk arról, hogy megpecsételődhet Kolozsvár nagy múltú gyárának a sorsa. A Kolozs Megyei Tanács ugyanis felszólította a vállalatot, hogy hagyja el azokat a Május 1. téren található ingatlanokat, amelyekben hosszú ideje működött.

A vállalatnak a termelés leállása miatt nincsenek bevételei, így a tartozásaikat és egyéb kiadásaikat sem tudják rendezni. A vállalattal szembeni csődeljárást egyébként az egyik hitelező is kérelmezte.

Több mint 100 éves történelem

A Clujana 1911 óta gyártott bőrből készült cipőket, bakancsokat és csizmákat, hosszú ideig Kolozsvár egyik legtekintélyesebb gyárüzeme volt. A részvénytársaság eredetileg a Renner Testvérek et Co. Rt. nevet viselte, de sokáig Dermata néven is működött. Az üzemet 1948-ban államosították, a ma is használt Clujana nevet az üzem 1964-ben kapta.

A hetvenes és kilencvenes évek között a gyárban előállított termékek jelentős részét exportálták, a hazai piacon maradt termékekre pedig rendkívül élénk volt a kereslet. Ebben a két évtizedben a Clujana az ország legnagyobb lábbeligyártója volt, amelynél 11 ezer alkalmazott dolgozott.

A rendszerváltás viszont rosszul érintette az üzemet, a kilencvenes években a lakosság vásárlóerejének zuhanása is szerepet játszott abban, hogy rendkívüli mértékben visszaesett a gyár termékei iránti kereslet. A Clujana 1999 és 2003 között már egyszer huzamosabb ideig zárva tartott, és azóta is folyamatosan pénzügyi nehézségekkel küzdött.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!