Megpecsételődhetett a Clujana sorsa, miután el kell hagyniuk az eddig használt üzemet

2022. november 10. – 14:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lehet, hogy megpecsételődött Kolozsvár egyik emblematikus, de az elmúlt időszakban pénzügyileg igencsak bukdácsoló gyárának, a Clujanának a sorsa. A Kolozs Megyei Tanács ugyanis felszólította a vállalatot, hogy hagyja el azokat a Május 1. téren található ingatlanokat, amelyekben hosszú ideje működött.

A termelés leállása miatt az üzem vezetői a decemberi igazgatótanácsi ülésen a fizetésképtelenséghez szükséges eljárás megkezdéséről fognak szavazni. A vállalatnak ugyanis a termelés leállása miatt nincsenek bevételei, így a tartozásaikat és egyéb kiadásaikat sem tudják rendezni. A vállalattal szembeni csődeljárást emellett az egyik hitelező is kérelmezte.

A Kolozs Megyei Tanács mossa kezeit

A vállalat tulajdonosi helyzete kissé bonyolult, a gyárépületek tulajdonosa az azok kiürítését kérő Kolozs Megyei Tanács, emellett magának a részvénytársaságnak, a Clujana Rt.-nél is a Kolozs Megyei Tanács jelenik meg tulajdonosaként, Alin Tișe, a megyei önkormányzat elnöke szerint viszont a gyakorlatban nem ők a vállalat tulajdonosai, és a jogszabályok miatt pénzügyi segítséget sem nyújthatnak egy magánvállalatnak.

„Nem mi vagyunk a vállalat tulajdonosai. A privatizáció idején a Fondul Proprietatea letétbe helyezett a megyei tanácsnál Clujana részvényeket. Gyakorlatilag nem mi vagyunk a tulajdonosok, hanem az állam a pénzügyminisztériumon keresztül. Az épületek felett ugyanakkor tulajdonjogunk van, a vállalat maga viszont a piacgazdaság szabályai szerint működött” – nyilatkozta a vállalat tulajdonosi helyzetéről Alin Tișe.

A megyei önkormányzat vezetőjétől azt is megkérdezték, hogy a Clujana kiköltöztetéséről szóló döntést azért hozták-e meg, hogy később az ingatlant befektetőknek értékesítsék. Tișe a felvetésre úgy reagált, hogy az üzem épülete „köztulajdonban van, és abban is marad”.

111 éves történelem, kisebb megszakításokkal

A Clujana 1911 óta gyártott bőrből készült cipőket, bakancsokat és csizmákat, hosszú ideig Kolozsvár egyik legtekintélyesebb gyárüzeme volt. A részvénytársaság eredetileg a Renner Testvérek et Co. Rt. nevet viselte, de sokáig Dermata néven is működött. Az üzemet 1948-ban államosították, a ma is használt Clujana nevet az üzem 1964-ben kapta.

A hetvenes és kilencvenes évek között a gyárban előállított termékek jelentős részét exportálták, a hazai piacon maradt termékekre pedig rendkívül élénk volt a kereslet. Ebben a két évtizedben a Clujana az ország legnagyobb lábbeligyártója volt, amelynél 11 ezer alkalmazott dolgozott.

A rendszerváltás viszont rosszul érintette az üzemet, a kilencvenes évekbven a lakosság vásárlóerejének zuhanása is szerepet játszott abban, hogy rendkívüli mértékben visszaesett a gyár termékei iránti kereslet. A Clujana 1999 és 2003 között már egyszer huzamosabb ideig zárva tartott, és azóta is folyamatosan pénzügyi nehézségekkel küzdött. Arról egyelőre csak találgatni lehet, hogy a Május 1. téren található üzemből való kiköltözés végérvényesen véget vet-e a a Clujana történetének.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!