Megpecsételődhetett a Clujana sorsa, miután el kell hagyniuk az eddig használt üzemet

2022. november 10. – 14:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lehet, hogy megpecsételődött Kolozsvár egyik emblematikus, de az elmúlt időszakban pénzügyileg igencsak bukdácsoló gyárának, a Clujanának a sorsa. A Kolozs Megyei Tanács ugyanis felszólította a vállalatot, hogy hagyja el azokat a Május 1. téren található ingatlanokat, amelyekben hosszú ideje működött.

A termelés leállása miatt az üzem vezetői a decemberi igazgatótanácsi ülésen a fizetésképtelenséghez szükséges eljárás megkezdéséről fognak szavazni. A vállalatnak ugyanis a termelés leállása miatt nincsenek bevételei, így a tartozásaikat és egyéb kiadásaikat sem tudják rendezni. A vállalattal szembeni csődeljárást emellett az egyik hitelező is kérelmezte.

A Kolozs Megyei Tanács mossa kezeit

A vállalat tulajdonosi helyzete kissé bonyolult, a gyárépületek tulajdonosa az azok kiürítését kérő Kolozs Megyei Tanács, emellett magának a részvénytársaságnak, a Clujana Rt.-nél is a Kolozs Megyei Tanács jelenik meg tulajdonosaként, Alin Tișe, a megyei önkormányzat elnöke szerint viszont a gyakorlatban nem ők a vállalat tulajdonosai, és a jogszabályok miatt pénzügyi segítséget sem nyújthatnak egy magánvállalatnak.

„Nem mi vagyunk a vállalat tulajdonosai. A privatizáció idején a Fondul Proprietatea letétbe helyezett a megyei tanácsnál Clujana részvényeket. Gyakorlatilag nem mi vagyunk a tulajdonosok, hanem az állam a pénzügyminisztériumon keresztül. Az épületek felett ugyanakkor tulajdonjogunk van, a vállalat maga viszont a piacgazdaság szabályai szerint működött” – nyilatkozta a vállalat tulajdonosi helyzetéről Alin Tișe.

A megyei önkormányzat vezetőjétől azt is megkérdezték, hogy a Clujana kiköltöztetéséről szóló döntést azért hozták-e meg, hogy később az ingatlant befektetőknek értékesítsék. Tișe a felvetésre úgy reagált, hogy az üzem épülete „köztulajdonban van, és abban is marad”.

111 éves történelem, kisebb megszakításokkal

A Clujana 1911 óta gyártott bőrből készült cipőket, bakancsokat és csizmákat, hosszú ideig Kolozsvár egyik legtekintélyesebb gyárüzeme volt. A részvénytársaság eredetileg a Renner Testvérek et Co. Rt. nevet viselte, de sokáig Dermata néven is működött. Az üzemet 1948-ban államosították, a ma is használt Clujana nevet az üzem 1964-ben kapta.

A hetvenes és kilencvenes évek között a gyárban előállított termékek jelentős részét exportálták, a hazai piacon maradt termékekre pedig rendkívül élénk volt a kereslet. Ebben a két évtizedben a Clujana az ország legnagyobb lábbeligyártója volt, amelynél 11 ezer alkalmazott dolgozott.

A rendszerváltás viszont rosszul érintette az üzemet, a kilencvenes évekbven a lakosság vásárlóerejének zuhanása is szerepet játszott abban, hogy rendkívüli mértékben visszaesett a gyár termékei iránti kereslet. A Clujana 1999 és 2003 között már egyszer huzamosabb ideig zárva tartott, és azóta is folyamatosan pénzügyi nehézségekkel küzdött. Arról egyelőre csak találgatni lehet, hogy a Május 1. téren található üzemből való kiköltözés végérvényesen véget vet-e a a Clujana történetének.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!