Nem volt robbanószer az ukrán nagykövetségre érkezett gyanús levelekben

2022. december 06. – 17:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem tartalmaztak robbanószert a bukaresti ukrán nagykövetségre érkezett borítékok – tájékoztatott a Román Hírszerző Szolgálat.

Az Agerpres által ismertetett közlemény szerint az intézmény tűzszerészeit 10 óra 50 perc körül riasztották a 112-es segélyhívó számon a diplomáciai képviselethez, amelynek munkatársai gyanúsnak tartották a postai küldeményeket.

A tűzszerészek biztonságos körülmények között elszállították a borítékokat, majd átvizsgálták a tartalmukat, és robbanószert nem találtak – közölte a SRI.

A borítékokat további elemzésre szaklaboratóriumokba küldik, hogy minden gyanút eloszlassanak a tartalmukkal kapcsolatban.

A román külügyminisztérium a bukaresti ukrán nagykövetségre kedd reggel érkezett gyanús borítékokkal kapcsolatban közölte: teljességgel elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek tartja a terrorista fenyegetés összes formáját, és a leghatározottabban elítél a diplomáciai képviseletek megfélemlítésére irányuló bármilyen akciót.

A tárca közleménye szerint az illetékes romániai intézmények a lehető leggyorsabban intézkedtek a terület biztosításáról és a gyanús postai küldemények elszállításáról, az ukrán nagykövetség pedig megköszönte a gyors és hatékony beavatkozást.

A rendőrséget kedden 11 óra körül értesítették az 112-es segélyhívó számon arról, hogy egy bukaresti első kerületi diplomáciai képviselethez két gyanús boríték érkezett. A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) megerősítette, hogy az ukrán nagykövetségről van szó. A spanyolországi levélbombás támadás és a véres állati szemeket tartalmazó borítékok után ez is az ukrán nagykövetségek és konzulátusok ellen zajló megfélemlítési kampány részének tűnik.


A spanyol rendőrség hétfőn három gyanús, ukrán diplomatáknak címzett csomagot foglalt le egy postahivatalban – jelentette be az ukrán külügyminisztérium szóvivője az intézmény hivatalos Facebook-oldalán az Ukrinform és a DPA hírügynökségek szerint. Az ukrán diplomáciai intézmények ellen külföldön elkövetett fenyegetések száma így elérte a huszonegyet – mondta a szóvivő.

Kapcsolódó
Kövess minket Facebookon is!