Gyanús borítékokat kapott a bukaresti ukrán nagykövetség, a SRI elszállította őket

2022. december 6. – 13:26

frissítve

Gyanús borítékokat kapott a bukaresti ukrán nagykövetség, a SRI elszállította őket
A bukaresti ukrán nagykövetség épülete – Fotó: Pascal Bachelet / BSIP / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Két gyanús boríték miatt riasztották kedden a hatóságokat Ukrajna Bukaresti Nagykövetségéhez, tájékoztatta később a sajtót a Román Hírszerző Szolgálat.

A hatóságokat délelőtt 11 óra körül értesítették az 112-es számon arról, hogy az ukrán diplomáciai képviselet két gyanús borítékot kapott. A helyszínre kiszálló pirotechnikusok megvizsgálták, majd elszállították a borítékokat további elemzés végett. Egyelőre nem tudni, hogy konkrétan mit tartalmaztak a borítékok.

A hatóságok maximális figyelemmel jártak el, ugyanis a múlt héten több ország ukrán nagykövetségére érkeztek állatszemeket tartalmazó véres csomagok. A magyarországi, hollandiai, lengyelországi, horvátországi, olaszországi, ausztriai ukrán nagykövetségre, a nápolyi (Olaszország) és krakkói (Lengyelország) főkonzulátusra, valamint a brünni (Csehország) konzulátusra is véres csomagok érkeztek. „Magukat a csomagokat jellegzetes színű folyadékba áztatták, és ennek megfelelő szaguk volt. Tanulmányozzuk ennek az üzenetnek a jelentését” – tájékoztatott Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő.

Ezt megelőzően több spanyolországi intézménybe is levélbombákat küldtek, az egyik esetben egy biztonsági őr könnyebben megsérült. Továbbá a spanyol rendőrség hétfőn három gyanús, ukrán diplomatáknak címzett csomagot foglalt le egy postahivatalban – jelentette be az ukrán külügyminisztérium szóvivője. Az ukrán diplomáciai intézmények ellen külföldön elkövetett fenyegetések száma így elérte a huszonegyet – mondta a szóvivő.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!