Gyanús borítékokat kapott a bukaresti ukrán nagykövetség, a SRI elszállította őket

2022. december 6. – 13:26

frissítve

Gyanús borítékokat kapott a bukaresti ukrán nagykövetség, a SRI elszállította őket
A bukaresti ukrán nagykövetség épülete – Fotó: Pascal Bachelet / BSIP / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Két gyanús boríték miatt riasztották kedden a hatóságokat Ukrajna Bukaresti Nagykövetségéhez, tájékoztatta később a sajtót a Román Hírszerző Szolgálat.

A hatóságokat délelőtt 11 óra körül értesítették az 112-es számon arról, hogy az ukrán diplomáciai képviselet két gyanús borítékot kapott. A helyszínre kiszálló pirotechnikusok megvizsgálták, majd elszállították a borítékokat további elemzés végett. Egyelőre nem tudni, hogy konkrétan mit tartalmaztak a borítékok.

A hatóságok maximális figyelemmel jártak el, ugyanis a múlt héten több ország ukrán nagykövetségére érkeztek állatszemeket tartalmazó véres csomagok. A magyarországi, hollandiai, lengyelországi, horvátországi, olaszországi, ausztriai ukrán nagykövetségre, a nápolyi (Olaszország) és krakkói (Lengyelország) főkonzulátusra, valamint a brünni (Csehország) konzulátusra is véres csomagok érkeztek. „Magukat a csomagokat jellegzetes színű folyadékba áztatták, és ennek megfelelő szaguk volt. Tanulmányozzuk ennek az üzenetnek a jelentését” – tájékoztatott Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő.

Ezt megelőzően több spanyolországi intézménybe is levélbombákat küldtek, az egyik esetben egy biztonsági őr könnyebben megsérült. Továbbá a spanyol rendőrség hétfőn három gyanús, ukrán diplomatáknak címzett csomagot foglalt le egy postahivatalban – jelentette be az ukrán külügyminisztérium szóvivője. Az ukrán diplomáciai intézmények ellen külföldön elkövetett fenyegetések száma így elérte a huszonegyet – mondta a szóvivő.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!