„Végbélkúp-ember”, „bélféreg”, „aranyérember” – durván egymásnak estek a szatmári politikusok

2022. augusztus 23. – 12:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kemény vádaskodásba és alpári sértegetésbe torkollott a PNL helyi szervezetének a bejelentése, miszerint felrúgják az RMDSZ-szel Szatmár megyei szinten megkötött együttműködést.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Szatmár megyei szervezetének elnöke, a párt helyi vezetőinek társaságában múlt kedden bejelentette, hogy megszakítja az együttműködést az RMDSZ-szel. Ebből kifolyólag a liberális alakulat lemond a két szatmárnémeti alpolgármesteri tisztségről, valamint a megyei önkormányzat két alelnöki funkciójáról, melyet eddig a PNL politikusai töltöttek be.

A szatmári liberálisok kifogásolták, hogy az RMDSZ „egyeduralomra tör”, Adrian Cozma, a PNL megyei elnöke pedig egyenesen azt állította, hogy a szövetség szatmári politikusai nem tartják be a törvényeket, illetve, hogy kettős, bukaresti és budapesti irányítás alatt állnak. Kifejtette, az RMDSZ nem viselkedik tisztességes partnerként. Majd arról beszélt, hogy nem hajlandóak asszisztálni azokhoz a „visszaélésekhez és törvénytelenségekhez”, melyeket a szövetség politikusai elkövetnek, elsősorban a szatmárnémeti városi önkormányzat keretében. Fel is sorolt néhány, általa kifogásolt ügyet: szerződések be nem tartását, a román tannyelvű iskolák hátrányos megkülönböztetését, a városi hulladékszállítás ügyét, mely évek óta nem oldódik meg, illetve egy főtéri mélygarázs építésének kérdését, melyben szerinte egy, a magyar kormányhoz közeli cég is érintett.

Fotó: Adrian Cozma Facebook-oldala
Fotó: Adrian Cozma Facebook-oldala

Az RMDSZ-es vezetésű Szatmár Megyei Tanács még aznap összehívott két rendkívüli ülést: egyiken felmentették funkciójukból a két PNL-s alelnököt, a másikon pedig megválasztottak a helyükbe két PSD-s politikust. A szövetség megyei szervezete egy sajtóközleményben pedig azt fejtegette, hogy csak olyan pártokkal működnek együtt a jövőben – nevesítve a Szociáldemokrata Pártot (PSD) és a Népi Mozgalom Pártját (PMP) – , melyek a megyében élő emberek javát tartják szem előtt, és nem egyetlen ember érdekeit követik (utalva itt Cozmára).

Másnap az RMDSZ szatmári vezető politikusai tartottak egy sajtótájékoztatót is, melyen Pataki Csaba megyei pártelnök kijelentette:

Cozma tulajdonképpen csak előremenekült, mert tudomására jutott, hogy fel akarják bontani a helyi szinten az RMDSZ és a PNL között megkötött koalíciót.

Mint elmondta, úgy tudja, a sajtótájékoztató Adrian Cozma magánakciója volt, és több liberális politikus úgy jelent meg az eseményen, hogy nem is tudta, mit jelentenek be. Pataki szerint egyébként azért készültek felrúgni a liberálisokkal fennálló helyi koalíciót, mert megelégelték Adrian Cozma folyamatos kritikáit, támadásait.

Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester hasonlóképp nyilatkozott, elismerően beszélt egyes PNL-seknek a helyi önkormányzatban végzett munkájáról. Kifejtette: a két párt politikusai között alapvetően jó a viszony, csak a liberális alakulat kb. két éve megválasztott elnöke keresi a konfliktusokat. Majd arról beszélt, hogy Cozmát a közvetlen párttársai „végbélkúp-embernek” és „diktátorocskának” nevezik a hátánál, mert gyakran szól bele olyasmibe, amihez egyébként nem lenne köze. (Adrian Cozma ezt követően bejelentette: becsületsértés miatt pert indít.)

A Szatmár Megyei RMDSZ képviselői sajtótájékoztatót tartanak a koalíciós viszony felbontása kapcsán – Fotó: Szatmár Megyei RMDSZ Facebook-oldala
A Szatmár Megyei RMDSZ képviselői sajtótájékoztatót tartanak a koalíciós viszony felbontása kapcsán – Fotó: Szatmár Megyei RMDSZ Facebook-oldala

Turos Lóránd szenátor pedig azt hangsúlyozta, hogy a szatmári konfliktus nincs befolyással a kormánykoalíció működésére, melyet a PNL, a PSD és az RMDSZ együttesen alakított meg néhány hónapja. Később ezt az értesülést Nicolae Ciucă PNL-s miniszterelnök is megerősítette, ő is azt állította, hogy kormányszinten nincsenek feszültségek a koalíciós pártok között.

Miután a koalícióspartner-csere helyi szinten véget érni látszott, érdekes módon a pozíciókhoz jutott Szociáldemokrata Párt parlamenti képviselője támadta ki az RMDSZ-t, főként pedig a szatmárnémeti polgármestert. Radu Cristescu a helyi sajtónak azt nyilatkozta egyebek mellett, hogy Kereskényi olyan, mint egy aranyér, illetve bélféreghez is hasonlította.

„Először is az arcátlanságról beszélnék, erről a magyar grófokra jellemző arcátlanságról. Ez egy öröklött dolog, ez a magyar grófi arcátlanság, sok RMDSZ-es vezetőnél láttam már, Kereskényinél viszont ez minden határt túllép. Ha Kereskényinek tetszik ez a kifejezés, hogy végbélkúp, azt kell mondanom neki, hogy ő kell tudja a legjobban, milyen egy végbélkúp. Csak egy Kereskényi-féle aranyér tudhatja igazán, milyen egy végbélkúp. Ha jobban megnézzük Kereskényit, láthatjuk, hogy egyszerűen úgy néz ki, mint egy aranyér vagy egy bélféreg. Zavar, hogy az országunkban megengedünk ilyen megnyilvánulásokat ezeknek a jövevényeknek, hogy így nevezzem most őket, de majd meglátjuk, mi lesz a választásokon” – idézte a helyi sajtó Cristescut.

A szociáldemokrata politikus emellett dicsérte Adrian Cozma lépését, amiért nem akar együttműködni az RMDSZ-szel. Arról is beszélt, hogy amennyiben ő lett volna a PSD megyei elnöke, biztos nem kötött volna megállapodást az RMDSZ-szel, egy „toxikus, soviniszta és korrupt” alakulattal.

A Transtelex arra vonatkozó kérdésére, hogy miért érzi szükségét, hogy ilyen trágár módon nyilvánuljon meg a közéletben, Radu Cristescu elmondta: nem csinált mást, csak azt a szintet hozta, amit Kereskényi is megütött a végbélkúpos beszólásával. Az iránt is érdeklődtünk, hogy nem tart-e becsületsértési pertől a kijelentései miatt. „Alig várom, hogy bepereljen” – szögezte le határozottan. A képviselőtől megkérdeztük továbbá, hogy – tekintetbe véve, hogy a saját pártja lépésével elégedetlen, a PNL elnökéével viszont egyetért – nem érzi-e úgy, hogy át kéne inkább iratkoznia a liberális alakulatba? Kijelentette, hogy ez föl sem merül, hiszen ő szociáldemokrata.

Fotó: Radu Cristescu Facebook-oldala
Fotó: Radu Cristescu Facebook-oldala

Majd további érdeklődésünkre kifejtette: mind Adrian Cozma, mind a PSD elnöke, Mircea Govor jó politikus szerinte, és különösen jó lépésként értékeli, hogy Cozma kiléptette a pártját az RMDSZ-szel kötött szövetségből. Azzal viszont nem ért egyet, hogy a PSD most összeállt a szövetséggel, egyrészt azért, mert ezáltal nem jutottak tényleges hatalomhoz, hiszen az RMDSZ-nek megvan a többsége nélkülük is. Másrészt pedig problémás a 2024-es választások szempontjából, hiszen az RMDSZ-t le kell váltani, azonban nehéz lesz majd úgy kritizálni őket, hogy közben elfogadható magyarázatot is adjanak a választóknak az együttműködésre. „Ez az együttműködés senkinek sem jó, sem a PSD-nek, sem a megye és a város lakosainak” – szögezte le.

Kijelentette továbbá, hogy az RMDSZ-t Szatmár megyében és Szatmárnémetiben csak úgy lehet legyőzni, ha a román pártok közös jelöltet indítanak.

Ugyanakkor a győzelem feltétele, hogy ne ismétlődjön meg az a „román árulás”, ami a 2020-as választásokon is történt, azaz, hogy egy olyan városban nem tud nyerni román jelölt, ahol 65% a román lakosság aránya, szemben a 35-36%-os magyar lakossággal. Cristescu szerint az volt a gond, hogy nagyon sok román jelölt indult, és csak egyetlen magyar jelölt.

Árulás alatt pedig azt értette, hogy a román jelöltek, de legalábbis ezek jó része, tulajdonképpen azért szállt be a választási versenybe, hogy a román szavazatokat megossza, és javítsa az RMDSZ jelöltjének az esélyeit.

„Nem lenne semmi problémám, ha az RMDSZ valóban jól vezetné a várost. De sajnos azt kell mondanom, hogy Kereskényi a lekorruptabb polgármester az egész országban. Ugyanannak a magyar kézben levő vállalkozásnak ad minden munkálatot a városban, a Tarr cégnek, és a városi hulladékszállítási szolgáltatással is egy magyar tőkéjű céget akar megbízni, azt, amelyik Bihar megyében is nyert a közbeszerzésen. Komoly gondok merülnek fel az építkezési munkálatok engedélyezése körül is. Ki lehet mondani, hogy egy központosított csúszópénz-beszedési rendszert építettek ki.

Vannak ilyen sztereotípiák, hogy a magyarok jól gazdálkodnak. Ahogy vannak a németekkel kapcsolatban is, rájuk is azt mondják, hogy jó gazdák. De csalódnunk kellett, amikor láttuk Klaus Iohannis tevékenységét.

Az RMDSZ egy szervezett bűnözői csoportként működik mind helyi, mind országos szinten. És erre vannak bizonyítékaim” – állította a képviselő.

Kérdésünkre, hogy miért nem mutatja be ezeket a bizonyítékokat, azt mondta: megteszi majd, de csak akkor, amikor eljön az ideje. Hozzátette: azt is kifogásolja, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyoszály (DNA) az elmúlt 25 évben nem vonta felelősségre az RMDSZ-es politikusokat, holott szerinte indokolt lett volna.

Kereskényi Gábort is szerettük volna megszólaltatni az ügy kapcsán, azonban nem válaszolt telefonos megkeresésünkre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!