Diszkriminációval és zsarolással vádolják Antal Árpádot a sepsiszentgyörgyi Eminescu-szobor kezdeményezői

2022. november 21. – 11:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közleményben reagált a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma arra, hogy Antal Árpád feltételekhez köti az Eminescu-szobor állítását célzó tárgyalásokat. A szervezet elnöke szerint a sepsiszentgyörgyi polgármester diszkriminál és zsarol.

Mint írtuk, a szervezet még november elején kezdeményezte Mihai Eminescu sepsiszentgyörgyi mellszobrának a felállítását, a tervet a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Calea Neamului (Nemzet Útja) Egyesület is támogatta. A büszt felállítását annak kapcsán kérték, hogy Sepsiszentgyörgyön 2023 júliusának végén egy Petőfi-szobor avatását tervezik. Az egyenlő bánásmódra és méltányosságra hivatkozva azt kérték, hogy a város egy Eminescu-szobornak is biztosítson méltó helyet, illetve ugyanolyan arányban támogassa annak felállítását, mint teszi azt a Petőfi-szobor esetében is.

A tervezett Petőfi-szobor az 1918. December 1. utca és a Zefír utca kereszteződésénél kap majd helyet – Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának Facebook-oldala
A tervezett Petőfi-szobor az 1918. December 1. utca és a Zefír utca kereszteződésénél kap majd helyet – Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának Facebook-oldala

A kérésre Antal Árpád azt válaszolta, hogy csak akkor ül tárgyalóasztalhoz a szoborállítást kezdeményező szervezettel, ha visszavonja a város érdekeit sértő pereit. Mint emlékeztetett, a fórum bíróságon támadta meg azt a kormányhatározatot, amellyel a korábban állami tulajdonban lévő, elhanyagolt sporttelepet áthelyezték az önkormányzat tulajdonába, illetve a városzászlót elfogadó kormányhatározatot is.

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma szerint Antal Árpád „továbbra is diszkriminálja és sértegeti a sepsiszentgyörgyi román közösséget”. Mint Dragoș Burghelia elnök a hétfői közleményben fogalmaz, azzal, hogy feltételhez köti a tárgyalást, a városvezető zsarolja a szoborállítás kezdeményezőit.

„Sajnos Sepsiszentgyörgy polgármestere nem érti, hogy nem a Civil Fórum utasítja el a székely zászlókat, amelyekből a románok hiányoznak, hanem a romániai bíróságok hoznak jogerős és visszavonhatatlan ítéletet ebben a kérdésben. Ezeket a bíróságokat ilyenkor magyarellenességgel vádolják, de elismerik és dicsérik akkor, amikor több száz hektár erdőt, telket és műemléket szolgáltatnak vissza a magyar grófok leszármazottainak, akik gyakran egzotikus országokból bukkannak fel, hogy hatalmas vagyonokra tegyenek szert Romániában” – fogalmaz a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!