Antal Árpád feltételekhez köti egy esetleges Eminescu-szobor állítását

2022. november 17. – 18:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma szobrot állítana Mihai Eminescunak, a románok nemzeti költőjének Sepsiszentgyörgyön. Antal Árpád polgármester azonban bejelentette: csak akkor ül tárgyalóasztalhoz a szoborállítást kezdeményező szervezetekkel, ha visszavonják a város érdekeit sértő pereiket, írja a szekelyhon.ro.

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma még november elején kezdeményezte Mihai Eminescu sepsiszentgyörgyi mellszobrának a felállítását. A kéréshez magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Calea Neamului (Nemzet Útja) Egyesület is csatlakozott. A szervezetek annak kapcsán kérték a büszt felállítását, hogy Sepsiszentgyörgyön 2023 júliusának végén egy Petőfi-szobor avatását tervezik.

A Petőfi-szobor tervezett helyszíne – Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata / Kristó-Gothárd Hunor
A Petőfi-szobor tervezett helyszíne – Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata / Kristó-Gothárd Hunor

A Dragoș Burghelia elnök által jegyzett beadványában a fórum az egyenlő bánásmódra és méltányosságra hivatkozva azt kérte, hogy tüköreljárásban a város egy Eminescu-szobornak is biztosítson méltó helyet, illetve ugyanolyan arányban támogassa annak felállítását, mint teszi azt a Petőfi-szobor esetében is. A Petőfi-szobrot a Hármas Alapítvány kezdeményezte. A fórum vállalta, hogy a szoborállítás költségeihez olyan arányban járul hozzá, mint a Hármas Alapítvány a Petőfi-szoborhoz, és azt is, hogy a pályáztatást maga bonyolítja le. A fórum képviselői szerint a két szobor egyidejű leleplezése a sepsiszentgyörgyi etnikumok közötti harmónia és párbeszéd üzenetét közvetítené.

A polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján számolt be a román szervezeteknek küldött válaszáról, és állítása szerint nincs elvi kifogása az ellen, hogy egy Eminescu-szobrot is állítsanak a városban.

A Székelyhon szerint Antal Árpád ugyanakkor kifejtette: nem tárgyal azokkal, akik a város érdekei és a magyar közösség ellen ügyködnek. Minden egyeztetés előfeltétele, hogy a román civil fórum vonja vissza az általa elindított pereket.

„Miután ezeket a pereket visszavonták, jöhetnek, tárgyalhatunk az Eminescu-szoborról és másról is”

– szögezte le a polgármester.

A polgármester – a cikk szerint – két példát is hozott, amikor a fórum beperelte az önkormányzatot. Az egyik a városi sportbázis esete, míg a másik a városzászló miatt indított per. A polgármesteri hivatal hosszas utánjárással érte el, hogy a korábban állami tulajdonban lévő, elhanyagolt sporttelepet kormányhatározattal helyezzék át az önkormányzat tulajdonába. Miután ez megtörtént, a város fel is újíttatta a létesítményt. A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma azonban bíróságon támadta meg a kormányhatározatot. Ugyanezt tette a városzászlót elfogadó kormányhatározattal is. Mindkét per folyamatban van.

Antal Árpád arra is emlékeztetett, hogy korábban éppen a románok civil fóruma akadályozta meg, hogy a jelenlegi 1918. december 1. sugárút egy-egy szakaszát Mihai Eminescuról, illetve Petőfi Sándorról nevezzék el.

A Hármas Alapítvány kezdeményezésére augusztusban írt ki pályázatot egy egészalakos Petőfi-szobor megalkotására. A pályázatra hat pályamunka érkezett, a zsűri november 30-ig fog választani a szobortervek közül.

A pályázat feltételeként egyébként azt szabták meg, hogy a Petőfi szobornak vagy szoborkompozíciónak meg kell jelenítenie a költő a feleségéhez, Szendrey Júliához 1849. július 29-én írott levelében megfogalmazott ragaszkodását Sepsiszentgyörgyhöz: „Előbbeni levelemben írtam, hogy Csíkszeredának és Kézdivásárhelynek gyönyörű vidéke van; Sepsiszentgyörgyé talán még szebb, a város is jobban tetszik. Majd körülményesebben megvizsgáljuk, ha együtt utazzuk be Háromszéket, mint a fészket rakni akaró fecskék.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!