14 civil szervezet sérelmezi a csíksomlyói tűzkárosultak ügyének kezelését

2022. november 21. – 10:50

Másolás

Vágólapra másolva

Az ActiveWatch és további 13 civil szervezet kéri a kormányt, hogy ellenőrizze, hogy használta fel a csíkszeredai önkormányzat a 2021-es csíksomlyói tűzvész áldozatainak megsegítésére adott 4,4 millió lejes állami támogatást.

A civil szervezetek levelükben sérelmezik, hogy a tűzkárosultakat a sportcsarnokból olyan utánfutókba költöztették, amelyekben nincsenek megfelelő lakhatási körülmények. Egy másik levélben a Nép Ügyvédjéhez fordultak az emberi jogok esetleges sérülését jelezve.

Konténerek a csíksomlyói romatelepen – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex
Konténerek a csíksomlyói romatelepen – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

A 14 szervezet azt is kéri Nicolae Ciucă miniszterelnöktől, hogy állapítsa meg, hogy a csíkszeredai önkormányzat betartotta-e a szegénység visszaszorítását célzó nemzetközi vállalásokat és a szociális védelemre vonatkozó országos stratégiákat.

A levelet a Családügyi, Ifjúsági és Esélyegyenlőségi Minisztériumhoz, a Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztériumhoz és a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztériumhoz is elküldték.

Mint ismert, 2021. január 7-én tűz ütött ki a csíksomlyói romatelepen, ennek következtében közel 300 személy fedél nélkül maradt. A tűzkárosultakat ideiglenesen az Erőss Zsolt Sportarénában szállásolták el, több mint 60-an másfél évvel később is ott laktak. A polgármesteri hivatal korábban egy épületet vásárolt meg a kormányzati támogatásból, hogy átmenetileg oda költöztessék át őket, de végül erről a tervről lemondtak és lakókonténereket alakítottak ki a roma családok számára.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!