14 civil szervezet sérelmezi a csíksomlyói tűzkárosultak ügyének kezelését

2022. november 21. – 10:50

Másolás

Vágólapra másolva

Az ActiveWatch és további 13 civil szervezet kéri a kormányt, hogy ellenőrizze, hogy használta fel a csíkszeredai önkormányzat a 2021-es csíksomlyói tűzvész áldozatainak megsegítésére adott 4,4 millió lejes állami támogatást.

A civil szervezetek levelükben sérelmezik, hogy a tűzkárosultakat a sportcsarnokból olyan utánfutókba költöztették, amelyekben nincsenek megfelelő lakhatási körülmények. Egy másik levélben a Nép Ügyvédjéhez fordultak az emberi jogok esetleges sérülését jelezve.

Konténerek a csíksomlyói romatelepen – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex
Konténerek a csíksomlyói romatelepen – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

A 14 szervezet azt is kéri Nicolae Ciucă miniszterelnöktől, hogy állapítsa meg, hogy a csíkszeredai önkormányzat betartotta-e a szegénység visszaszorítását célzó nemzetközi vállalásokat és a szociális védelemre vonatkozó országos stratégiákat.

A levelet a Családügyi, Ifjúsági és Esélyegyenlőségi Minisztériumhoz, a Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztériumhoz és a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztériumhoz is elküldték.

Mint ismert, 2021. január 7-én tűz ütött ki a csíksomlyói romatelepen, ennek következtében közel 300 személy fedél nélkül maradt. A tűzkárosultakat ideiglenesen az Erőss Zsolt Sportarénában szállásolták el, több mint 60-an másfél évvel később is ott laktak. A polgármesteri hivatal korábban egy épületet vásárolt meg a kormányzati támogatásból, hogy átmenetileg oda költöztessék át őket, de végül erről a tervről lemondtak és lakókonténereket alakítottak ki a roma családok számára.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!