A PNL képviselője bíróságon támadja meg a diszkriminációellenes tanács Orbán tusványosi beszéde kapcsán hozott döntését

2022. november 18. – 15:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megtámadja az Országos Diszkriminációellenes Tanács döntését Alexandru Muraru PNL-s képviselő: az RFI-vel azt közölte, bíróságon bizonyítaná be, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn tett kijelentései diszkriminatívak és elfogadhatatlanok egy európai és toleráns Romániában. Muraru augusztusban fordult a diszkriminációellenes tanácshoz Magyarország miniszterelnöke kijelentései kapcsán, azonban a tanács néhány nappal ezelőtt arra a következtetésre jutott, hogy Orbán Viktor nem szankcionálható Romániában, mert egy másik ország magasrangú tisztségviselőjeként mentelmi jogot élvez.

Orbán Viktor Tusványoson arról beszélt, hogy a Kárpát-medencében élő népek nem kevert fajúak, hanem a saját európai otthonukban élő népeknek a keverékei.

„És amikor szerencsés a csillagállás, és jó a széljárás, akkor ezek a népek ráadásul egy ilyen hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy saját, új európai kultúrát hozva létre. Ezért harcoltunk mindig. Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni” – jelentette ki a magyar kormányfő.