Iohannis: Románia teljes szolidaritást vállal a barátjával és szövetségesével, Lengyelországgal

2022. november 16. – 09:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Románia teljes szolidaritást vállal a barátjával és szövetségesével, Lengyelországgal” – írta a Twitter-oldalán kedd este Klaus Iohannis, arra a hírre reagálva, hogy két rakéta csapódott be lengyel területen az orosz határ közelében.

Az államfő aggasztónak nevezte ezeket az információkat. Közölte, hogy az ország vezetése kapcsolatban áll Románia partnereivel és szövetségeseivel. „A NATO vagyunk” – írta Iohannis.

Iohannis mellett más román politikusok is megszólaltak az eset kapcsán.

„Ez nagyon komoly dolog, mert egy NATO-tagállamot támadtak meg” – kommentálta a hír a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu.

A képviselőház vezetője a România TV-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy egyelőre nem ismeri a rakétabecsapódások részleteit. „Sejtésem szerint ezek után felpörögnek az események, és születik néhány döntés ma éjszaka. (...) Feltételezem, hogy joggal kérhetik (a lengyelek a NATO-szerződés ötös cikkének aktiválását – szerk. megj.). Ez egy NATO-tagállam elleni támadás (...). Gondolom, hogy most zajlik egy vizsgálat. Várjuk meg az összes részletet” – jelentette ki Ciolacu.

Arra a kérdésre, hogy szerinte össze kellene-e hívni a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) ülését, kijelentette: a képviselőház elnöke nem tagja a nemzetbiztonságért felelős testületnek. „Eddig nem kaptam semmilyen információt. Feltételezem, hogy a miniszterelnök tájékoztatni fog a további részletekről” – mondta a politikus.

Nicolae Ciucă miniszterelnök a Facebookra annyit írt ki, hogy a kormány kapcsolatban áll a szövetségeseivel és elemzi a lengyelországi rakétacsapás okozta helyzetet.

„Kiállunk lengyel szövetségeseink és barátaink mellett, és készen állunk arra, hogy a helyzet alakulásának megfelelően járjunk el” – tette hozzá a miniszterelnök.

Angel Tîlvăr védelmi miniszter a román hadsereg szolidaritásáról és a két ember életét követelő lengyelországi rakétabecsapódások körülményeinek tisztázása után hozott intézkedések támogatásáról biztosította kedd este lengyel hivatali kollégáját, Mariusz Blaszczakot.

A védelmi tárca közleménye szerint a lengyel védelmi minisztériummal együtt figyelemmel kísérik az incidenst a NATO szintjén létező, illetve a kétoldalú együttműködési és konzultációs mechanizmusokon keresztül.

„Románia a leghatározottabban elítéli az Oroszország Ukrajnával szembeni indokolatlan és jogellenes agresszióját, és támogatja Ukrajna szuverenitását, valamint a területi integritását a nemzetközileg elismert határain belül” – olvasható a közleményben.

Két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba. Az incidens az ukrán városok elleni támadások közben történt, de egyelőre nem ismertek a pontos körülményei. Joe Biden amerikai elnök az éjszaka folyamán azt mondta, nem valószínű, hogy az oroszok lőtték ki a rakétát. Amerikai tisztviselők közben azt állították, hogy a rakétát Ukrajna lőhette ki egy beérkező orosz rakéta elhárítására.

Az orosz védelmi minisztérium kedd este közölte: provokációnak minősülnek azok a lengyel médiajelentések, valamint a lengyel hivatalos nyilatkozatok, amelyek szerint orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területen, ezek célja eszkalálni a konfliktust.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!