Joe Biden: nem valószínű, hogy az oroszok lőtték ki a Lengyelország területére csapódó rakétát

2022. november 16. – 08:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök rendkívüli ülést hívott össze a G20-as csúcstalálkozón a világ vezetői számára, hogy megvitassák a Lengyelországot ért rakétatámadás miatt kialakult helyzetet, írja a Telex.

Bár az elnök először még nem nyilatkozott, később a CNN szerint mégis megszólalt a témában, és a riportereknek elmondta: az előzetes információk szerint „nem valószínű”, hogy a rakétát Oroszországon belülről lőtték ki, de nem tudni biztosan, amíg a vizsgálat be nem fejeződik.

A világ vezetőinek rendkívüli ülése Baliban, a Lengyelországot ért rakétatalálat után – Fotó: Kevin Lamarque / Reuters
A világ vezetőinek rendkívüli ülése Baliban, a Lengyelországot ért rakétatalálat után – Fotó: Kevin Lamarque / Reuters

„Megállapodtunk abban, hogy támogatjuk Lengyelország vizsgálatát a robbanás ügyében… És gondoskodni fogok arról, hogy pontosan kiderüljön, mi történt” – mondta Biden, hozzátéve, hogy a vezetők együttérzésüket fejezték a robbanásban elhunytak miatt. „Közösen határozzuk meg a következő lépésünket, miközben kivizsgáljuk a helyzetet. Teljes egyetértés volt az asztalnál ülők között” – tette hozzá.

Amikor újságírók rákérdeztek: miért tartja valószínűtlennek, hogy az oroszok lőtték volna ki a rakétát, azt mondta, hogy vannak előzetes információk, amelyek ezt cáfolják.

„Nem akarom ezt biztosra mondani, amíg teljesen ki nem vizsgáltuk a helyzetet. A pályája alapján nem valószínű, hogy Oroszországból lőtték volna ki, de majd meglátjuk” – mondta.

Közben a Telex az AP-re hivatkozva azt írja, hogy amerikai tisztségviselők szerint a rakétát Ukrajna lőhette ki egy beérkező orosz rakéta elhárítására

Andrzej Duda lengyel államfő szerint sincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy ki lőtte ki a rakétát. A lengyel államfő az éjszaka egy sajtótájékoztatón elmondta:

egyelőre „nincs egyértelmű bizonyíték” arra, hogy ki lőtte ki a rakétát, valamint úgy fogalmazott, hogy egy „elszigetelt incidens” történhetett.

Arról is beszélt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt közölte vele, hogy az ukránok meg vannak győződve arról, hogy az oroszok lőtték ki a rakétát. A hatóságok vizsgálják, mi történhetett pontosan.

Duda közölte, hogy hatóságok már vizsgálják, hogy mi okozhatta pontosan a robbanást. Joe Biden felajánlotta, hogy amerikai szakértőkkel segíti a munkát. Az államfő arról is beszélt, hogy Lengyelország szövetségesei minden fronton támogatásukról biztosították az országot. Az államfő megerősítette, hogy Lengyelország NATO-nagykövete részt vesz a katonai szövetség szerdai ülésén, melyen lehetséges, hogy kérni fogja a NATO 4. cikkének életbe léptetését.

Łukasz Jasina lengyel külügyi szóvivő a külügyminisztérium hivatalos közleményében azt írta, hogy Ukrajna órákig tartó, Lengyelországból is megfigyelhető rakétázása után 15:40-kor egy orosz gyártmányú rakéta csapódott be Przewodów területén, melynek következtében két lengyel állampolgár életét vesztette.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!