Bréking: Orosz rakéták csapódtak Lengyelország területére, két halálos áldozat van

2022. november 15. – 20:57

Másolás

Vágólapra másolva

Két ember meghalt, miután robbanás történt egy farmon a lengyelországi Przewodów városában, az ukrán határon.

A hatóságok megerősítették az incidenst és az áldozatok számát, anélkül, hogy részleteket közöltek volna a robbanás okáról. A Zet rádió által idézett források szerint két eltérített orosz rakéta lengyel földre eshetett.

A lengyel sajtó arról is beszámol, hogy nagyszámú rendőrségi, ügyészségi és katonai erő van a helyszínen, és hogy a közeli Tomaszow Lubelski repülőtérről vadászgépek szálltak fel, amelyek a lengyel légtér biztonságát hivatottak ellenőrizni.

A Reuters arról ír, hogy Mateusz Morawiecki miniszterelnök összehívta a Biztonsági Tanács rendkívüli ülését.

Przewodów 113 kilométerre van Lvivtől, az oroszok által kedden súlyosan lőtt ukrán várostól. Kedd este Lviv 80%-a még mindig áram, melegvíz és fűtés nélkül volt, a villamos- és trolibuszközlekedés pedig leállt.

Nem egyértelmű, hogy a NATO-szövetség hogyan fog reagálni a támadásra

Lengyelország tagja a NATO-nak, amely az 5. cikkelyként ismert kollektív védelmi megállapodást alkalmazza. E megállapodás értelmében egy NATO-ország elleni támadás az egész katonai szövetség elleni támadásnak minősül. Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei hónapok óta figyelmeztetik Oroszországot, hogy egy NATO-terület elleni támadás erős választ váltana ki.

„Az 5. cikkely értelmében kötelességünk, hogy a NATO területének minden egyes centiméterét kollektív erőnk teljes erejével megvédjük” – mondta Joe Biden elnök márciusban.

A Fehér Ház, a lengyel külügyminisztérium és a NATO nem reagált azonnal a hírre, írja a Bloomberg.

Az incidens azonnal kiváltotta a szomszédos országok vezető politikusainak reakcióit:

„Részvétem lengyel fegyveres testvéreinknek. A bűnös orosz rezsim olyan rakétákat lőtt ki, amelyek nemcsak ukrán civileket céloznak, hanem a NATO lengyelországi területén is landoltak. Lettország teljes mértékben kiáll a lengyel barátok mellett és elítéli ezt a bűncselekményt” – közölte Lettország védelmi minisztere a Twitteren.

Az incidensre azután került sor, hogy Oroszország kedden rakéták egész sorát lőtte ki Ukrajnára

Amint a Telex is megírta kedden egész Ukrajnában légvédelmi riadót rendeltek el. Oroszország többek között Kijev, Hmelnyickij, Rivne, Voliny, Lviv, Zsitomir, Vinnyica, Dnyipropetrovszk, Poltava és Harkiv régiókban támadott. Ukrajna-szerte elment az áram.

A korábbi csapásokhoz hasonlóan az energetikai infrastruktúrát vették célba, de már ismert, hogy néhány rakéta lakóépületekre is hullott. Az ukrán fél megerősítette, hogy Kijev területén legalább két lakótelepet ért találat. Egyelőre nem tudni, hogy hányan vesztették életüket.

Nem sokkal az első robbanások után az ukrán főváros polgármestere, Vitalij Klitschko a Telegramon keresztül jelentette, hogy orosz rakéták csapódtak be két lakóházba. Az orvosi szolgálat és a tűzoltóság a helyszínen dolgozik. Klitschko arról is beszámolt, hogy több orosz rakétát is lelőttek.

Néhány órával később az ukrán légierő szóvivője, Jurij Ihnat közölte, hogy a légvédelem működik, és orosz rakétákat lőttek le. A közölt információk szerint az orosz erők mintegy 100 rakétát lőttek ki, ami több, mint az október 10-i nagyszabású támadás során, amikor 84 rakéta zuhant le ukrán területre.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!