Az USR alelnöke arra kéri Marcel Ciolacut, beszélje rá a svéd szociáldemokratákat, támogassák Románia schengeni csatlakozását

2022. november 15. – 08:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) alelnöke, Ionuţ Moşteanu hétfőn felszólította a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, Marcel Ciolacut, hogy beszélje rá a svédországi szociáldemokratákat Románia schengeni csatlakozásának támogatására.

Az ellenzéki politikus egy Facebook-bejegyzésben emlékeztet Ciolacu korábbi kijelentésére, miszerint az Európai Szocialisták Pártjának (PES) októberi kongresszusán tárgyalt Svédország korábbi szociáldemokrata kormányfőjével, Stefan Lofvennel, aki arról biztosította, hogy támogatja Románia felvételét a belső határellenőrzések nélküli térségbe.

„Marcel Ciolacu vagy nem értette, amit Stefan Lofven, a svéd szociáldemokraták vezetője akkor mondott neki, vagy szándékosan hazudott nekünk. A PSD svédországi partnerei ugyanis közölték, hogy ellenzik Románia csatlakozását a schengeni övezethez. A PSD az elmúlt években európai szinten szégyent hozott Romániára. 2019-ben még az európai pártcsaládjuk, a PES is bejelentette, hogy a jogállamiság elleni támadások miatt fontolgatja a PSD-vel való kapcsolatok befagyasztását. Értékes éveket vesztettünk el a PSD-kormányok miatt. Világosan ki kell mondani: ma a PSD miatt nem vagyunk Schengenben” – fogalmazott Moşteanu.

Az USR alelnöke szerint a PSD-nek legalább most, „az utolsó órában”, többet kellene tennie Romániáért. Például megtehetné azt, hogy rábeszélje a svédországi szociáldemokratákat Románia schengeni csatlakozásának támogatására – írta a politikus.

Az után merült fel, hogy Svédországban sem fogják támogatni Románia schengeni csatlakozását, hogy Ulf Kristersson vezette svéd kormány múlt csütörtökön a parlament igazságügyi bizottságában előterjesztett egy javaslatot, amit megszavazva, az ország továbbra is támogatná a schengeni bővítést, köztük Horvátország, Románia és Bulgária felvételét. A svéd kormány álláspontja szerint mindhárom ország készen áll a schengeni csatlakozásra, és ezt meg kellene szavazzák a parlamentben is.

A javaslatra reagálva az ellenzéki Ardalan Shekarabi, a Szociáldemokrata Párt szóvivője azt mondta, hogy ahhoz nincs többsége a svéd kormánynak, mert sem ők, sem a kormánykoalíció partnerpártja, a Svédországi Demokraták nem támogatják a schengeni bővítést.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!