Svédországban sem olyan biztos, hogy támogatják Románia schengeni csatlakozását

2022. november 13. – 16:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A svéd ellenzék, illetve a svéd kormánykoalíció partnerpártja sem támogatja Románia schengeni csatlakozását, írja a G4media a svéd Dagens Nyheter napilapra hivatkozva.

Az Ulf Kristersson vezette svéd kormány csütörtökön a parlament igazságügyi bizottságában terjesztett elő egy javaslatot, amit megszavazva, az ország továbbra is támogatná a schengeni együttműködés megerősítését. A svéd kormány hivatalos álláspontja az, hogy Horvátország, Románia és Bulgária készen áll a schengeni csatlakozásra, és a javaslat szerint Svédországnak igent kell mondania Románia, Bulgária és Horvátország csatlakozására az együttműködésbe.

Az ellenzéki Ardalan Shekarabi, a Szociáldemokrata Párt szóvivője a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a svéd kormánynak nincs támogatottsága a parlamentben az álláspontjához.

„Úgy gondoljuk, amikor a schengeni térség bővítéséről van szó, abból kell kiindulnunk, hogy szükségünk van a be- és kiutazás ellenőrzésére, és biztosítanunk kell minden eszközt a bűnözés elleni küzdelemben” – jelentette ki Shekarabi, aki szerint pártja nem gondolja, hogy a be- és kilépési ellenőrzés megszüntetése lenne Svédország belbiztonságának az érdeke.

A politikus állítása szerint meglepte, hogy a svéd kormány anélkül terjesztette elő a támogatást meghosszabbító javaslatot, hogy arról előzetesen egyeztetett volna az ellenzékkel. Állítása szerint a Bulgáriából és Romániából érkező EU-s migránsok svédországi kizsákmányolásával kapcsolatban is problémák merültek fel.

Nehezíti a svéd törvényhozásban kisebbségben lévő kormánykoalíció dolgát, hogy egy partnerpárt, Svédországi Demokraták (SD) támogatásával vezeti az országot, de az SD-vel kötött együttműködési megállapodásuk a külügyekre nem terjed ki. A SD pedig ellenzi a schengeni bővítést. Az SD elvi álláspontja az, hogy Európában meg kell erősíteni az egyes országok határellenőrzési jogát.

„Ami Bulgáriát és Romániát illeti, Svédország most gyakran szembesül az innen érkező polgárokkal kapcsolatos problémákkal, mivel ők visszaélnek a hatályos mobilitási irányelvvel, ami kihívások elé állítja a svédországi közrend fenntartását” – mondta a lapnak Adam Marttinen, az SD igazságügyi bizottságának tagja. A Dagens Nyheter megkereste Gunnar Strömmer igazságügyi minisztert, aki nem kívánt nyilatkozni.

A schengeni bővítés kérdését az EU soros elnöki tisztét betöltő Csehország sürgeti, amely azt szeretné, ha az EU-s tagállamok decemberben döntenének a kérdésben. Korábban Hollandia volt Románia schengeni csatlakozásának leghangosabb kerékkötője, de korábbi ellenzők között volt Franciaország, Németország, illetve Finnország is. Románia schengeni övezethez történő csatlakozásnak történetéről és előnyeiről itt írtunk részletesebben.

Érdekesség, hogy Európai Szocialisták Pártja (PES) határozatot fogadott el Románia schengeni csatlakozásának támogatásáról. Ennek egyébként tagja a svéd Szociáldemokrata Párt is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!