Korábban másokkal is erőszakoskodott és egy lovat is agyonütött Calistrat Chifan ortodox pap

2022. november 11. – 11:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem a szerdai incidens volt az első erőszakos cselekmény, ami miatt botrányba keveredett Calistrat Chifan, a vlădiceni-i ortodox kolostor közismert papja. A G4Media szerint többször került összetűzésbe egyházi feletteseivel, akik agresszív viselkedése miatt korábban három ízben is kérték az eltávolítását. Mint megírtuk, a Youtube-on 800 ezer követővel rendelkező papról szerdán egy videó került nyilvánosságra, amelyen az látható, hogy a misét követően úgy megüt egy nőt, hogy az elesik. Az ügy kapcsán egyébként két nő tett panaszt a rendőrségen.

A G4Media szerint Chifan azzal magyarázta tettét, hogy a bántalmazott nők megpróbálták elcsábítani őt és néhány szerzetestársát.

A lap szerint a papot 1999-ben felettesei felfüggesztették, miután három kolostorban sem engedelmeskedett az apátoknak. Megjegyzik: mindhárom helyről botrányos körülmények között távozott. Idézik a Román Patriarchátus 2003-az közleményét is, amelyben „erőszakos személyiségként” írják le, aki magánházaknál is szolgált, amikor el volt tiltva a papi hivatás gyakorlásától. Később visszafogadták a papság soraiba, azt követően, hogy a kifogásolt tetteinek nagy részét beismerte.

Arról is említést tesz a közlemény, hogy Chifan, amikor még a Sihăstria kolostorban szolgált, addig ütött egy lovat, amíg az állat belepusztult. Az e heti eset kapcsán az ortodox egyház vezetői bejelentették, hogy belső vizsgálatot indítanak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!