Korábban másokkal is erőszakoskodott és egy lovat is agyonütött Calistrat Chifan ortodox pap

2022. november 11. – 11:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem a szerdai incidens volt az első erőszakos cselekmény, ami miatt botrányba keveredett Calistrat Chifan, a vlădiceni-i ortodox kolostor közismert papja. A G4Media szerint többször került összetűzésbe egyházi feletteseivel, akik agresszív viselkedése miatt korábban három ízben is kérték az eltávolítását. Mint megírtuk, a Youtube-on 800 ezer követővel rendelkező papról szerdán egy videó került nyilvánosságra, amelyen az látható, hogy a misét követően úgy megüt egy nőt, hogy az elesik. Az ügy kapcsán egyébként két nő tett panaszt a rendőrségen.

A G4Media szerint Chifan azzal magyarázta tettét, hogy a bántalmazott nők megpróbálták elcsábítani őt és néhány szerzetestársát.

A lap szerint a papot 1999-ben felettesei felfüggesztették, miután három kolostorban sem engedelmeskedett az apátoknak. Megjegyzik: mindhárom helyről botrányos körülmények között távozott. Idézik a Román Patriarchátus 2003-az közleményét is, amelyben „erőszakos személyiségként” írják le, aki magánházaknál is szolgált, amikor el volt tiltva a papi hivatás gyakorlásától. Később visszafogadták a papság soraiba, azt követően, hogy a kifogásolt tetteinek nagy részét beismerte.

Arról is említést tesz a közlemény, hogy Chifan, amikor még a Sihăstria kolostorban szolgált, addig ütött egy lovat, amíg az állat belepusztult. Az e heti eset kapcsán az ortodox egyház vezetői bejelentették, hogy belső vizsgálatot indítanak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!