Két nő bántalmazásával vádolják a vlădiceni-i ortodox kolostor közismert papját. Videó is készült az esetről

2022. november 10. – 13:55

Másolás

Vágólapra másolva

A Iași megyei Vlădiceni kolostor papja, Calistrat Chifan látható egy videón, amint több hívő előtt megüt egy nőt a kolostor udvarán – számolt be a Libertatea. A napilap megkeresésére a Iași megyei rendőr-főkapitányság képviselői elmondták, hogy a incidens szerda este történt, és két nő valóban feljelentést tett, azt állítva, hogy a pap bántalmazta őket, a rendőrség pedig nyomozást indított az ügyben.

A Libertatea által is közzétett felvételen az látszik, ahogy az istentisztelet után a kolostor udvarán a hívek és a pap(ok) között egy heves szóváltás alakul ki. Egy adott ponton Calistrat atya egy nőhöz közeledik, majd tenyérrel vagy ököllel megüti, aminek következtében a földre esik. A felvételen még két további papi ruhát viselő férfi is látható, akik vélhetően a kolostor szerzetesei. A videón egy adott ponton jól kivehető Calistrat atya, amikor egyenesen a kamera felé fordul. A háttérben pedig egy női hang hallatszik, amint az atyát egy hívő megtámadásáért vonja felelősségre.

A rendőrség közlése szerint az eset november 9-én történt, és egy tetsvérpár tett feljelentést a pap ellen. A Libertatea az egyház képviselőinek a véleményét is kikérte az esetről, akik azt közölték, hogy ők is vizsgálják a videó tartalmát, de hozzájuk eddig nem érkezett panasz. A iasi-i érsekség szóvivője bár sajnálatosnak és elítélendőnek nevezte az esetet, azt is hozzátette, hogy: „Emberileg mindannyiunknak megvannak határai és gyengeségei. Keresztényekként azonban a végsőkig türelmesnek kell maradnunk, és megáldjuk azokat, akik provokálnak minket” – ezáltal arra engedve következtetni, hogy a pap a hívek „provokációja” miatt folyamodott volna tettlegességhez.

Calistrat Chifan egy közismert és népszerű egyházi személyiség, aki egy YouTube-csatornát is működtet, amelynek jelenleg 800 ezer követője van. Ugyanakkor nem csak vallási kérdésekben szólal meg a videókban, hanem az ortodox egyház sok más képviselőjéhez hasonlóan a Covid-járvány idején pl. egészségügyi tanácsokat is osztogatott, mint például, hogy sós vízzel és szentelt vízzel kell öblögetni, illetve pálinkát és metilkéket használni, hogy távol tartsuk a vírust. A javasolt módszer egyébként neki sem vált be, mert ő maga is elkapta a koronavírust.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!