Két nő bántalmazásával vádolják a vlădiceni-i ortodox kolostor közismert papját. Videó is készült az esetről

2022. november 10. – 13:55

Másolás

Vágólapra másolva

A Iași megyei Vlădiceni kolostor papja, Calistrat Chifan látható egy videón, amint több hívő előtt megüt egy nőt a kolostor udvarán – számolt be a Libertatea. A napilap megkeresésére a Iași megyei rendőr-főkapitányság képviselői elmondták, hogy a incidens szerda este történt, és két nő valóban feljelentést tett, azt állítva, hogy a pap bántalmazta őket, a rendőrség pedig nyomozást indított az ügyben.

A Libertatea által is közzétett felvételen az látszik, ahogy az istentisztelet után a kolostor udvarán a hívek és a pap(ok) között egy heves szóváltás alakul ki. Egy adott ponton Calistrat atya egy nőhöz közeledik, majd tenyérrel vagy ököllel megüti, aminek következtében a földre esik. A felvételen még két további papi ruhát viselő férfi is látható, akik vélhetően a kolostor szerzetesei. A videón egy adott ponton jól kivehető Calistrat atya, amikor egyenesen a kamera felé fordul. A háttérben pedig egy női hang hallatszik, amint az atyát egy hívő megtámadásáért vonja felelősségre.

A rendőrség közlése szerint az eset november 9-én történt, és egy tetsvérpár tett feljelentést a pap ellen. A Libertatea az egyház képviselőinek a véleményét is kikérte az esetről, akik azt közölték, hogy ők is vizsgálják a videó tartalmát, de hozzájuk eddig nem érkezett panasz. A iasi-i érsekség szóvivője bár sajnálatosnak és elítélendőnek nevezte az esetet, azt is hozzátette, hogy: „Emberileg mindannyiunknak megvannak határai és gyengeségei. Keresztényekként azonban a végsőkig türelmesnek kell maradnunk, és megáldjuk azokat, akik provokálnak minket” – ezáltal arra engedve következtetni, hogy a pap a hívek „provokációja” miatt folyamodott volna tettlegességhez.

Calistrat Chifan egy közismert és népszerű egyházi személyiség, aki egy YouTube-csatornát is működtet, amelynek jelenleg 800 ezer követője van. Ugyanakkor nem csak vallási kérdésekben szólal meg a videókban, hanem az ortodox egyház sok más képviselőjéhez hasonlóan a Covid-járvány idején pl. egészségügyi tanácsokat is osztogatott, mint például, hogy sós vízzel és szentelt vízzel kell öblögetni, illetve pálinkát és metilkéket használni, hogy távol tartsuk a vírust. A javasolt módszer egyébként neki sem vált be, mert ő maga is elkapta a koronavírust.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!