G4media: kételyek merültek fel Angel Tîlvăr védelmi miniszter doktori dolgozatával kapcsolatban

2022. november 3. – 20:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Vrancea megyei múzeum korábbi alkalmazottja szerint Angel Tîlvăr nemrég kinevezett védelmi miniszter jogtalanul felhasználta az intézmény infrastruktúráját és humánerőforrását a saját doktori dolgozata elkészítéséhez. A feljelentése nyomán korábban az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) és a Vrancea megyei ügyészség is eljárást indított, de azóta mindkét ügyet lezárták, derítette ki a G4media.

A vád szerint a múzeum egyik alkalmazottja végezte el a dokumentációt Angel Tîlvăr akkori Vrancea megyei szenátor helyett az Országos Levéltárban, kolléganője pedig megszerkesztette a román-izraeli kapcsolatokról szóló doktori dolgozatot az intézmény volt igazgatójának, Horia Dumitrescunak az utasítására. Angel Tîlvăr mindezt tagadta.

A Vrancea megyei ügyészség a G4media kérdésére közölte, hogy 2018-ban a múzeum volt főkönyvelőjének feljelentése nyomán in rem (a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló) eljárás indult. A volt alkalmazott az intézmény több vezetőségi munkatársát vádolta különböző visszaélésekkel, többek között azzal, hogy 2013 előtt a múzeum erőforrásait és az alkalmazottak munkaidejét használták fel Tîlvăr doktori dolgozatának elkészítéséhez.

A DNA tanúként hallgatta ki az érintetteket, de végül azt állapították meg, hogy nem történt bűncselekmény, így mindkét ügyészség lezárta az eljárást. A Vrancea megyei ügyészség azt is hozzátette, hogy amennyiben igaznak bizonyult volna a doktori dolgozat törvénytelen elkészítése, a bűncselekmény már akkor is elévült volna a feljelentés időpontjáig.

A G4media által megvizsgált dossziéban azonban a múzeum több volt alkalmazottja azt vallotta, hogy Tîlvăr doktoriján dolgozott a munkaidejében.

Angel Tîlvărt nemrég nevezték ki védelmi miniszternek a szociáldemokrata párt javaslatára, miután Vasile Dîncu lemondott a tárca éléről. Tîlvăr eredetileg bölcsész, 2004-ig angoltanárként dolgozott. Doktori címét a Iași-i Alexandru Ioan Cuza Egyetemen szerezte 2012-ben. A negyedik Ponta-kormányban (2014 decemberétől 2015 novemberéig) diaszpóráért felelős miniszter volt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!