Az AUR Novák Eduárd menesztését kéri, mert „nem az állam hivatalos nyelvén” népszerűsítette a sportstratégiát

2022. november 1. – 13:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az AUR szélsőséges párt kedden felszólította Nicolae Ciucă miniszterelnököt, hogy „különítse el a kormánykoalíciót a Budapestről irányított revizionista RMDSZ-től”, és Novák Eduárd RMDSZ-es sportminiszter menesztésére kérték fel amiatt, mert a hivatalos Facebook-oldalán magyar nyelven (és csak román felirattal) mutatta be a nemzeti sportstratégiát.

„Novák Eduárd olyan események eszmei szerzője vagy főszereplője, amelyek során rágalmazta vagy figyelmen kívül hagyta az állami jelképeket vagy a román himnuszt, soha nem titkolta szeparatista meggyőződéseit, és a Hargita-Kovászna térség etnikai kritériumokon alapuló autonómiájának előfutáraként tűnt fel.

Az országos sportstratégia az állam nem hivatalos nyelvén való bemutatása nemcsak a román nép iránti teljes tisztelet hiányát tükrözi, hanem agresszív és nyílt kihívás Románia szuverenitásával szemben. A magyar revizionizmus ilyen képviselőjének nincs helye Románia kormányában, és semmilyen módon nem érdemli meg azt a kiváltságot, hogy a román államot képviselje” – írják érvelésükben a szélsőségesek.

Nem ez az első alkalom, hogy román politikai oldalról ilyen és ehhez hasonló kritika éri Novák Eduárdot. A sportminiszter az AUR közleményére a Facebookon reagált és egyértelművé tette: a kifogásolt videó a kolozsvári kétnyelvű sajtótájékoztatón elhangzott nyilatkozatok és az RMDSZ által készített 10 perc Bukarest című adásának részleteiből áll, amelyben a Romániában magyar nemzetiségű állampolgárokat tájékoztatták.

„Helyesnek tartom, hogy magyarul szóljak a magyar anyanyelvű közösséghez, különösen akkor, amikor az újságírók magyarul kérdeznek. Ez a kisebbségek iránti tisztelet jele is” – írja.

Az Országos Sportstratégiát egyébként román nyelven mutatta be több romániai városban: Bukarestben, Piteștien, Râmnicu-Vâlcean és Nagyszebenben is. Novák Eduárd hangsúlyozta, hogy az AUR lejárató kampánya csak elvonja a figyelmet arról, ami igazán fontos.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!