Az AUR Novák Eduárd menesztését kéri, mert „nem az állam hivatalos nyelvén” népszerűsítette a sportstratégiát

2022. november 1. – 13:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az AUR szélsőséges párt kedden felszólította Nicolae Ciucă miniszterelnököt, hogy „különítse el a kormánykoalíciót a Budapestről irányított revizionista RMDSZ-től”, és Novák Eduárd RMDSZ-es sportminiszter menesztésére kérték fel amiatt, mert a hivatalos Facebook-oldalán magyar nyelven (és csak román felirattal) mutatta be a nemzeti sportstratégiát.

„Novák Eduárd olyan események eszmei szerzője vagy főszereplője, amelyek során rágalmazta vagy figyelmen kívül hagyta az állami jelképeket vagy a román himnuszt, soha nem titkolta szeparatista meggyőződéseit, és a Hargita-Kovászna térség etnikai kritériumokon alapuló autonómiájának előfutáraként tűnt fel.

Az országos sportstratégia az állam nem hivatalos nyelvén való bemutatása nemcsak a román nép iránti teljes tisztelet hiányát tükrözi, hanem agresszív és nyílt kihívás Románia szuverenitásával szemben. A magyar revizionizmus ilyen képviselőjének nincs helye Románia kormányában, és semmilyen módon nem érdemli meg azt a kiváltságot, hogy a román államot képviselje” – írják érvelésükben a szélsőségesek.

Nem ez az első alkalom, hogy román politikai oldalról ilyen és ehhez hasonló kritika éri Novák Eduárdot. A sportminiszter az AUR közleményére a Facebookon reagált és egyértelművé tette: a kifogásolt videó a kolozsvári kétnyelvű sajtótájékoztatón elhangzott nyilatkozatok és az RMDSZ által készített 10 perc Bukarest című adásának részleteiből áll, amelyben a Romániában magyar nemzetiségű állampolgárokat tájékoztatták.

„Helyesnek tartom, hogy magyarul szóljak a magyar anyanyelvű közösséghez, különösen akkor, amikor az újságírók magyarul kérdeznek. Ez a kisebbségek iránti tisztelet jele is” – írja.

Az Országos Sportstratégiát egyébként román nyelven mutatta be több romániai városban: Bukarestben, Piteștien, Râmnicu-Vâlcean és Nagyszebenben is. Novák Eduárd hangsúlyozta, hogy az AUR lejárató kampánya csak elvonja a figyelmet arról, ami igazán fontos.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!