Elkészült az országos sportstratégia-tervezet: többek között a tömegsport népszerűsítésére is rágyúrnának

2022. október 20. – 09:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A jelenlegi 250 ezerről kétmillióra növelné az igazolt sportolók számát tíz év alatt a Novák Károly Eduárd sportminiszter által ismertetett sportstratégia-tervezet, amely megszabja a főbb irányvonalakat a következő évtizedre a hazai sportban, tájékoztat az MTI.

A miniszter egy szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 250 ezres szám nagyon alacsony ahhoz képest, hogy a lakosság számát tekintve a Romániához képest feleakkora Svédországban négymillió igazolt sportoló van. A finanszírozást úgy alakítanák át, hogy a szövetségek és a klubok az igazolt sportolók száma és a teljesítményük alapján kapják a finanszírozást, ezzel egyben ösztönözni szeretnék az egyének sportolását.

Hozzátette: a stratégia húsz sportágat emel ki, és előírja, hogy mind a 42 megyeközpontban épüljön egy-egy sportbázis valamennyi kiemelt sportág számára. A miniszter elismerte, hogy tíz év alatt nehéz lesz ezt teljesíteni, de úgy vélekedett, hogy ha legalább a fele ezeknek a létesítményeknek elkészül, már az is nagy előrelépés lesz. Szerinte ha sikerül végrehajtani ezt a stratégiát, Románia 20-30 éremre is eséllyel pályázhat olimpián.

A kiemelt sportágak közé tartozik az evezés, a cselgáncs, az asztalitenisz, a küzdősportok, az úszás, az öttusa, a vívás, a kerékpár, a box, a kajak-kenu, az atlétika és a torna. A csapatsportok közül a labdarúgás, a kosárlabda, a kézilabda, a rögbi, a röplabda, a vízilabda, a jégkorong, valamint az oina élvez kiemelt figyelmet. Ez utóbbi Romániában hivatalosan nemzeti sportnak számít, de kevesen űzik.

A sportstratégia 70 célt ír elő az iskolai, a tömegsport és a teljesítménysport területén. A stratégia-tervezetet kedden elfogadta egy minisztériumközi bizottság, és harmincnapos társadalmi vitára bocsátották. A miniszter reményét fejezte ki, hogy január 1-ig elfogadja a román kormány.

Novák Károly Eduárd korábban többször nyilatkozta, hogy a stratégia kidolgozásakor egyebek mellett a magyar példából merít ötletet.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!