Elkészült az országos sportstratégia-tervezet: többek között a tömegsport népszerűsítésére is rágyúrnának

2022. október 20. – 08:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A jelenlegi 250 ezerről kétmillióra növelné az igazolt sportolók számát tíz év alatt a Novák Károly Eduárd sportminiszter által ismertetett sportstratégia-tervezet, amely megszabja a főbb irányvonalakat a következő évtizedre a hazai sportban, tájékoztat az MTI.

A miniszter egy szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 250 ezres szám nagyon alacsony ahhoz képest, hogy a lakosság számát tekintve a Romániához képest feleakkora Svédországban négymillió igazolt sportoló van. A finanszírozást úgy alakítanák át, hogy a szövetségek és a klubok az igazolt sportolók száma és a teljesítményük alapján kapják a finanszírozást, ezzel egyben ösztönözni szeretnék az egyének sportolását.

Hozzátette: a stratégia húsz sportágat emel ki, és előírja, hogy mind a 42 megyeközpontban épüljön egy-egy sportbázis valamennyi kiemelt sportág számára. A miniszter elismerte, hogy tíz év alatt nehéz lesz ezt teljesíteni, de úgy vélekedett, hogy ha legalább a fele ezeknek a létesítményeknek elkészül, már az is nagy előrelépés lesz. Szerinte ha sikerül végrehajtani ezt a stratégiát, Románia 20-30 éremre is eséllyel pályázhat olimpián.

A kiemelt sportágak közé tartozik az evezés, a cselgáncs, az asztalitenisz, a küzdősportok, az úszás, az öttusa, a vívás, a kerékpár, a box, a kajak-kenu, az atlétika és a torna. A csapatsportok közül a labdarúgás, a kosárlabda, a kézilabda, a rögbi, a röplabda, a vízilabda, a jégkorong, valamint az oina élvez kiemelt figyelmet. Ez utóbbi Romániában hivatalosan nemzeti sportnak számít, de kevesen űzik.

A sportstratégia 70 célt ír elő az iskolai, a tömegsport és a teljesítménysport területén. A stratégia-tervezetet kedden elfogadta egy minisztériumközi bizottság, és harmincnapos társadalmi vitára bocsátották. A miniszter reményét fejezte ki, hogy január 1-ig elfogadja a román kormány.

Novák Károly Eduárd korábban többször nyilatkozta, hogy a stratégia kidolgozásakor egyebek mellett a magyar példából merít ötletet.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!