Döntött az iskola: tovább taníthat a torjai tanár, aki négy diákját bántalmazta

2022. október 24. – 19:10

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább taníthat az iskolában, de három évig nem jelentkezhet magasabb pozícióra az a bántalmazó tanár, akit a rendőrség 24 órára őrizetbe vett, majd azért indított ellene eljárást, mert a gyanújuk szerint négy diákját bántalmazta az osztályfőnöki órán, köztük egynek 3-4 napon át gyógyuló sérülést okozott a torjai Kicsi Antal Általános Iskolában.

Az ügyészség még nem döntött az ügyben, múlt héten viszont az iskola fegyelmi bizottsága is elkezdte kivizsgálni az október hetedikén történt bántalmazás hátterét. Majd a vizsgálat eredménye alapján a Kicsi Antal Általános Iskola bűnösnek találta a 39 éves oktatóját, de munkaszerződését nem bontotta fel, vagyis a bántalmazó tanár tovább taníthat a torjai iskolában (ahogyan a kézdivásárhelyi a Nagy Mózes Elméleti Líceumban is). Az iskola vezetősége a törvény által garantált büntetési lehetőségek közül azt választotta, hogy történelmet oktatót három évre eltiltja attól, hogy fokozati vizsgára beiratkozhasson, illetve vezetői funkciót töltsön be az intézményben.

A döntésről Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő tájékoztatta lapunkat, miután az iskola igazgatója nem válaszolt megkeresésünkre.

„Az iskola ezzel a szankcióval büntette, ezért a tanár továbbra is megtarthatja az óráit. A tanfelügyelőségnek nem áll hatáskörében sem felülbírálni, sem felülértékelni ezt a döntést. Mi tudomásul vettük. Jelenleg annyit tehetünk, hogy a vakáció után szóba állunk a gyerekekkel és tanárokkal is.

A Megyei Erőforrás Központ részéről majd valaki kimegy, akár osztályfőnöki órán, és egy kicsit beszélnek a bántalmazásról és a megfelelő viselkedésről. Hogy mit csinál az ügyészség, vádat emel-e ellene, amit bírósági tárgyalás követne, erről még nincs tudomásunk” – mondta a főtanfelügyelő, aki személyes véleményt nem akart megfogalmazni, hogy a rendőrségi nyomozást ne befolyásolja.

Mint arról beszámoltunk, a torjai iskola több tanulóját is bántalmazta a történelemtanár, aki azzal akart rendezni egy diákok közötti konfliktust, hogy az egyiküket a karikagyűrűjével fejen vágta, másokat pedig felpofozott vagy megcibálta a fülüket. A fenyítés miatt az egyik hatodikos diák feje feldagadt, ezért a szülők orvoshoz, majd a rendőrséghez fordultak.

A tanár ellen vizsgálatot indított a rendőrség, és 24 órára őrizetbe is vette a pedagógust. Majd mind a hatóság, mind az iskola részéről vizsgálat indult. Az iskola igazgatója és az oktatók azonban úgy vélték, hogy a média eltúlozta az ügyet. Egyes tanárok pedig a torjai lakosokhoz hasonlóan a 12 éves áldozatok helyett az agresszort védték, a védelmében indítottak petíciót és álltak sorfalat az iskola körül. Ennek hatására a bántalmazott diákok közül csak egyetlen egy jelent meg szülői képviselettel a fegyelmi bizottság előtt. A fegyelmi bizottság ülésére az érintetteken kívül senkit nem fogadtak, a kivizsgálás és a döntés meghozatala a sajtó és a nyilvánosság kizárásával történt.