Négyből egy bántalmazott diák jelent meg a torjai iskola fegyelmi bizottsága előtt

2022. október 17. – 19:07

frissítve

Négyből egy bántalmazott diák jelent meg a torjai iskola fegyelmi bizottsága előtt

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn négy órától először gyűlésezett a torjai Kicsi Antal Általános Iskola fegyelmi bizottsága, miután a tanintézmény egyik oktatóját négy diák bántalmazásával gyanúsította meg a rendőrség. A gyűlésre három diák és ezek szülei fogadták el eredetileg a meghívást, köztük annak a diáknak a szülei is, aki több napon belül gyógyuló sérülést szenvedett az osztályfőnöki órán. A fegyelmi gyűlésen a diákoknak a szülők jelenlétében kellett volna vallaniuk a bántalmazás körülményeiről, hogy az iskola adott esetben szankciókat léptessen érvénybe oktatójával szemben. Három helyett azonban csak egy diák jelent meg szülei kíséretében az ülésen.

A megfigyelő tanárok értetlenül álltak az eset előtt. Azt azonban elmondták, hogy a bántalmazással vádolt történelemtanár a fegyelmi bizottság előtt is elismerte, hogy fizikailag bántalmazta diákjait. A legsúlyosabban bántalmazott diák édesapja a Transtelexnek elmondta, bár elfogadta a meghívást, amikor látta, hogy a tanárok és egyes szülők a bántalmazó mellett foglaltak állást, ezt pedig mind petícióval, mind pedig a hétfői nap során élő lánccal adták tudomására, nem érezte úgy, hogy a tanárok elfogulatlanul tárgyalnák meg az esetet. Szerinte az igazgató is inkább a szőnyeg alá seperné az ügyet, ezért az iskola helyett a hatóságoktól várja el, hogy igazságot szolgáltassanak.

„Addig, amíg az emberek a bántalmazót védik a diákok helyett, és az igazgató is a szőnyeg alá söpörné az ügyet, addig én nincs amit az iskola fegyelmi gyűlésén keressek”

– szögezte le.

Hétfőn, a fegyelmi bizottság gyűlése előtt 50 személy élőláncot alkotott az iskola körül. Szerintük a közkedvelt történelemtanárnak maradnia kellene az iskolában, és az osztályfőnöki órán, október hetedikén történt fizikai bántalmazás esete el van túlozva.

Könczei Zita iskolaigazgatótól a Transtelex hétfőn úgy értesült, hogy a fegyelmi bizottság ülésére az érintetteken kívül senkit nem fognak beengedni, a sajtó és a nyilvánosság kizárásával tartják meg. Illetve az első gyűlés alkalmával biztosan semmilyen döntés nem fog születni, addig pedig nem nyilatkozik senki az ügyben, amíg a bizottság meg nem hozza a végső döntését.

Mint arról beszámoltunk, pár napja a torjai iskola több tanulóját is bántalmazta a történelemtanár, aki azzal akart rendezni egy diákok közötti konfliktust, hogy az egyiküket a karikagyűrűjével fejen vágta, másokat pedig felpofozott vagy megcibálta a fülüket. A fenyítés miatt az egyik hatodikos diák feje feldagadt, ezért a szülők orvoshoz, majd a rendőrséghez fordultak. A tanár ellen vizsgálatot indított a rendőrség, és 24 órára őrizetbe is vette a pedagógust.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!