Tanügyminiszter: prioritás az iskolák nyitvatartása az energiaválságtól függetlenül

2022. október 13. – 15:09

Másolás

Vágólapra másolva

A fizikai jelenléttel zajló oktatást támogatja, és célja, hogy az iskolák a gazdasági és energiaügyi válság dacára is nyitva maradjanak mondta első sajtótájékoztatóján csütörtökön Ligia Deca új tanügyminiszter, aki a plágiummal vádolt Sorin Cîmpeanut váltotta a tárca élén.

Deca arról is beszélt, hogy a kormányban tárgyalások folynak az iskolák támogatásáról, írja az Edupedu.ro. A tanügyminiszter szerint az iskolák számláinak drágulása várhatóan nem jelent majd problémát, hiszen az intézmények esetében árplafont vezettek be. De ha mégis van olyan eset, ahol gondot jelent a fogyasztás kifizetése, azt jelezni kell a minisztériumnak, tette hozzá.

A megnövekedett energiaárak miatt több felsőoktatási intézmény fontolgatja, hogy online oktatásra tér át a hideg időszakban, ahogy arról a Transtelex is beszámolt.

Ligia Deca sajtótájékoztatóján azt is elmondta, mandátuma másik prioritásának a kiszámíthatóság biztosítását tekinti, a bizonytalanságra ugyanis nagyon sok szülő és diák panaszkodott. Éppen ezért megtartja az idén életbe lépett intézkedéseket, például a tanév moduláris szerkezetét, majd a tanév lejárta után kielemzi.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!