Letette az esküt Ligia Deca, az új oktatási miniszter

2022. október 3. – 13:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

FRISSÍTÉS: Ahogyan várható volt, hétfőn kora este letette az esküt az újonnan kinevezett Ligia Deca oktatási miniszter. A Cotroceni-palotában tartott ceremónián Klaus Iohannis államfő is részt vett.

Az eskütétel előtt Klaus Iohannis államfő aláírta azt a dekrétumot, amellyel felmentette Decát az elnöki tanácsadói tisztségből, majd ellátta kézjegyével a miniszteri kinevezéséről szóló rendeletet.

A frissen kinevezett oktatási miniszteri a PNL vezetőségi ülése után úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy működőképessé fogja tenni az államfő által kezdeményezett Képzett Románia projektet.

Deca megköszönte a PNL bizalmát, emlékeztetve arra, hogy a liberálisok már az első perctől felvállalták a Képzett Románia oktatási projekt megvalósítását. „Ezt a bizalmat én küldetésnek értelmezem. Hozzájárultam a projekt kidolgozásához, és folytatni akarom az elődeim munkáját a Képzett Románia víziójának megvalósítása terén” – jelentette ki Ligia Deca.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a hivatalba lépése után nyilatkozik majd arról, hogy mit módosítana a tanügyi törvénytervezeteken.

A plágium jelenségéről a miniszterjelölt kijelentette: „az államfő ma reggeli kijelentéseivel és az utóbbi idők összes jogalkotási fejleményével összhangban” fog eljárni.

Ligia Deca nem kívánta kommentálni az elődje, Sorin Cîmpeanu kijelentését, miszerint a Bukaresti Egyetem a tanügyi törvénytervezetek közvitáján kérte a doktori dolgozatok titkosítását. Kijelentette, hogy jómaga nem tud ilyen javaslatról, de személyes véleménye az, hogy teljes átláthatóságra van szükség minden közpénzekből végzett tudományos munka esetében, beleértve a doktori disszertációkat is.

Az eredeti hír: A Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetősége hétfőn úgy döntött, hogy Ligia Deca elnöki tanácsost javasolja az oktatási miniszteri tisztségbe. Pártforrások szerint a szavazásnál ketten tartózkodtak. A PNL vezetőtestülete azért ült össze hétfőn, hogy döntsön az új oktatási miniszter személyéről.

A döntés után Nicolae Ciucă miniszerelnöknek értesíti kell a PNL jelöltjéről a koalíciós partnereit, majd felterjeszti a javaslatot az államfőnek, aki várhatóan még a nap folyamán aláírja a kinevezését.

Sorin Cîmpeanu miniszter a múlt hét csütörtökén mondott le az oktatási tárca éléről. Klaus Iohannis államelnök pénteken írta alá Sebastian Burduja kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter kinevezését az ügyvivő tanügyminiszteri tisztségbe.

Deca neve már korábban is felmerült miniszteri esélyesként. Cîmpeanu hétfőn a PNL országos politikai bürójának ülése előtt azt nyilatkozta róla, hogy a minisztériumi illetékeseken kívül Deca az egyetlen, aki behatóan ismeri az új oktatási törvények tervezetét és tovább tudja vinni a szakág sokat emlegetett reformját. Ligia Deca is tagja volt a Képzett Románia projekttel foglalkozó csapatnak.

Hozzátette „a pillanatnyi politikai érdekeken túlmenően”, ezek a tervezetek az ország jövőjéről szólnak, ezért fontos továbbvinni őket.

„Csapatember vagyok, benne vagyok a pártvezetésben, és ha a javaslat Ligia Deca, akkor két kézzel rá szavazok” – nyomatékosította Sorin Cîmpeanu.

Az elnöki hivatal oldalán található bemutató szerint Ligia Deca 1982-ben született, és 2016-ban szerzett PhD fokozatot politikatudományokból a Luxemburgi Egyetemen, és a New European College posztdoktori programját is elvégezte. A tájékoztató szerint oktatáspolitika a szakterülete, és számos tekintélyes folyóiratban jelent meg tanulmánya a témában. Ligia Deca 2015 júniusában nevezték ki államtanácsosnak, és 2019 decembere óta pedig elnöki tanácsos.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!