Romániai holland nagykövet a schengeni csatlakozásról: még semmi sem biztos

2022. október 12. – 17:27

Másolás

Vágólapra másolva

Jelenleg Hollandia az egyetlen ország, amely nem közölte egyértelműen álláspontját Románia schengeni övezethez való csatlakozásának megszavazásáról. Nem véletlen tehát, hogy szerdán Romániába látogat Mark Rutte holland miniszterelnök, akit Klaus Iohannis államfő és Nicolae Ciucă miniszterelnök fogad a Brassó megyei nagysinki (románul: Cincu) katonai bázisnál. A sajtóban megjelent információk szerint a politikusok közösen tesznek látogatást az ott állomásozó román, holland, belga és francia katonáknál, majd ezt követően hivatalos megbeszélésen vesznek részt.

Azt még nem lehet tudni, hogy mennyire sikeres a román fél „meggyőző ereje”, mindenesetre a bukaresti holland nagykövet, Roelof van Ees azt mondta a Szabad Európa Rádiónak, hogy nincs információja Hollandia álláspontjának megváltozásáról, legalábbis, ami Románia schengeni övezethez való csatlakozását illeti.

„A holland álláspont a schengeni kiterjesztéssel kapcsolatban egyszerű: ha a követelmények teljesülnek, lehetséges a csatlakozás. Annak érdekében, hogy ezt értékelni tudjuk, naprakész információkra van szükségünk az Európai Bizottságtól a schengeni csatlakozással kapcsolatos politikai döntések minden lényeges területéről” – mondta a holland nagykövet.

Roelof van Ees rámutatott, hogy Hollandia döntése a határbiztonság biztosítása mellett figyelembe veszi Bukarestnek az igazságszolgáltatás és a jogállamiság terén hozott „eredményeit” is, utalva az igazságügyi reformcsomag eddig két törvényének megszavazására, ahol sem az ellenzék, de még a Velencei Bizottság javaslatait sem vették figyelembe a kormánykoalíció tagjai.

A nagykövet azt is hozzátette, hogy Romániának be kell tartania azokat a szabályokat, amelyek „a schengeni vívmányok végrehajtására és a jogállamiságra egyaránt” vonatkoznak. „Amikor ez az információ rendelkezésre áll, mérlegelnünk kell. Ez pedig időbe telik” – mondta a holland nagykövet az újságíróknak.

Ha az igazságügyi reform nem is a hollandoknak „tetsző módon” lesz elfogadva, mindenképp említésre méltó még, hogy a G4media információi szerint épp Rutte látogatása előtt kötött egy 44 millió eurós szerződést a belügyminisztérium egy holland céggel arról, hogy a román tűzoltóságot két új mentőhajóval bővítik.

Románia számára egyébként eurómilliárdokban mérhető a csatlakozás tétje, erről itt írtunk bővebben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!