Összebalhézott a rendőrökkel, a rendőrségen töltötte az éjszakát az AUR-vezér

2022. szeptember 30. – 11:00

Másolás

Vágólapra másolva

Éjszakai főpróbát tartott volna George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke a Victoriei téren, ahova a hétvégére nagyszabású tüntetést jelentett be. A hangosító berendezés tesztelése azonban „zavarta a szomszédokat”, legalábbis ezt állította a rendőrség, amely kiszállt a helyszínre, és be akarta kísérni az AUR-osokat. Ez nem ment simán, a rendfenntartók ellenállásba ütköztek, sőt állítólag egy rendőr meg is sérült a dulakodásban, adta hírül a Digi 24. Hogy mettől meddig tartott az összetűzés, nem lehet pontosan tudni, Simion éjszaka 3 órakor posztolta ki Facebook oldalára, hogy a rendőrségen van, és aki teheti, siessen a Victoriei térre, mert bajban vannak a párttársai, segítői.

Időközben az is kiderült, hogy Simion jogosítvány nélkül ült volánhoz: ezért bűnügyi dossziét nyitottak. A fővárosi rendőrség közleményben tudatta, hogy a közlekedésrendészet munkatársai a Victoriei tér környékén tetten értek egy 36 éves férfit, aki eltiltás hatálya alatt ült volánhoz (sic!). A férfit bekísérték a rendőrségre és eljárást indítottak ellene jogosítvány nélküli vezetés, illetve eltiltás hatálya alatt történő járművezetés miatt.

Mára már a párt is közleményt adott ki, George Simion úgy nyilatkozott, hogy elkíséri pénteken az Igazságügyi Orvostani Intézethez „az éjszaka folyamán a Victoriei téren bántalmazott tüntetőket”. A tájékoztatás értelmében kérni fogják a szakértői igazolást „a brutális csendőri beavatkozás és ütlegelések” nyomairól.

Az AUR azt állítja, hogy a csendőrök és rendőrök egy csoportja „erőszakosan lépett fel” az éjszaka, miután a párt autóbuszát leparkolták a Victoriei tér központi részén az október 2-ára tervezett tüntetés népszerűsítésére. Mivel a tüntetők több órán át tartó tárgyalás után sem voltak hajlandók elvinni onnan a buszt, a csendőrök behatoltak a járműbe és leszállították a rajta tartózkodókat. Az AUR több tagját és szimpatizánsát is bántalmazták a rendvédelmi szervek, bár nem akadályozták a forgalmat és nem követtek el csendháborítást – áll a közleményben.

A fővárosi rendőrség közleményében pedig arról tájékoztatott, hogy a péntekre virradó éjszaka többen közrend- és közcsendháborítást követtek el a Victoriei tér környékén, amiért három, összesen 14.200 lej értékű bírságot róttak ki a hatóságok.

George Simion egyébként napokkal ezelőtt bejelentette, hogy október a tüntetések hónapja lesz. Az elsőre október 2-án kerül sor, és a bukaresti Egyetem (Universităţii) téren kezdődik 14 órakor, majd a tervek szerint a résztvevők átvonulnak a Győzelem (Victoriei) térre, a kormánypalota elé, ahol „felelősségre vonják” a kabinetet azokért a szociális problémákért, „amelyekkel a román állampolgárok küzdenek”.