Összebalhézott a rendőrökkel, a rendőrségen töltötte az éjszakát az AUR-vezér

2022. szeptember 30. – 12:00

Másolás

Vágólapra másolva

Éjszakai főpróbát tartott volna George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke a Victoriei téren, ahova a hétvégére nagyszabású tüntetést jelentett be. A hangosító berendezés tesztelése azonban „zavarta a szomszédokat”, legalábbis ezt állította a rendőrség, amely kiszállt a helyszínre, és be akarta kísérni az AUR-osokat. Ez nem ment simán, a rendfenntartók ellenállásba ütköztek, sőt állítólag egy rendőr meg is sérült a dulakodásban, adta hírül a Digi 24. Hogy mettől meddig tartott az összetűzés, nem lehet pontosan tudni, Simion éjszaka 3 órakor posztolta ki Facebook oldalára, hogy a rendőrségen van, és aki teheti, siessen a Victoriei térre, mert bajban vannak a párttársai, segítői.

Időközben az is kiderült, hogy Simion jogosítvány nélkül ült volánhoz: ezért bűnügyi dossziét nyitottak. A fővárosi rendőrség közleményben tudatta, hogy a közlekedésrendészet munkatársai a Victoriei tér környékén tetten értek egy 36 éves férfit, aki eltiltás hatálya alatt ült volánhoz (sic!). A férfit bekísérték a rendőrségre és eljárást indítottak ellene jogosítvány nélküli vezetés, illetve eltiltás hatálya alatt történő járművezetés miatt.

Mára már a párt is közleményt adott ki, George Simion úgy nyilatkozott, hogy elkíséri pénteken az Igazságügyi Orvostani Intézethez „az éjszaka folyamán a Victoriei téren bántalmazott tüntetőket”. A tájékoztatás értelmében kérni fogják a szakértői igazolást „a brutális csendőri beavatkozás és ütlegelések” nyomairól.

Az AUR azt állítja, hogy a csendőrök és rendőrök egy csoportja „erőszakosan lépett fel” az éjszaka, miután a párt autóbuszát leparkolták a Victoriei tér központi részén az október 2-ára tervezett tüntetés népszerűsítésére. Mivel a tüntetők több órán át tartó tárgyalás után sem voltak hajlandók elvinni onnan a buszt, a csendőrök behatoltak a járműbe és leszállították a rajta tartózkodókat. Az AUR több tagját és szimpatizánsát is bántalmazták a rendvédelmi szervek, bár nem akadályozták a forgalmat és nem követtek el csendháborítást – áll a közleményben.

A fővárosi rendőrség közleményében pedig arról tájékoztatott, hogy a péntekre virradó éjszaka többen közrend- és közcsendháborítást követtek el a Victoriei tér környékén, amiért három, összesen 14.200 lej értékű bírságot róttak ki a hatóságok.

George Simion egyébként napokkal ezelőtt bejelentette, hogy október a tüntetések hónapja lesz. Az elsőre október 2-án kerül sor, és a bukaresti Egyetem (Universităţii) téren kezdődik 14 órakor, majd a tervek szerint a résztvevők átvonulnak a Győzelem (Victoriei) térre, a kormánypalota elé, ahol „felelősségre vonják” a kabinetet azokért a szociális problémákért, „amelyekkel a román állampolgárok küzdenek”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!