Október az AUR-tüntetések hónapja lesz, ígéri Simion, aki csatlakozásra szólítja fel a nehéz helyzetbe jutott románokat

2022. szeptember 27. – 17:32

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyszabású tüntetést tervez a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) október másodikára – jelentette be George Simion pártelnök, parlamenti képviselő. A tüntetést a fővárosban tartják, és az Egyetem (Universităţii) téren kezdődik 14 órakor, majd a tervek szerint a résztvevők átvonulnak a Győzelem (Victoriei) térre, a kormánypalota elé, ahol „felelősségre vonják” a kabinetet azokért a szociális problémákért, „amelyekkel a román állampolgárok küzdenek”.

A szélsőségességéről és nacionalizmusáról hírhedt Simion azt mondta: nem az AUR tüntetéseként hirdetik meg az akciót, hanem „minden román kiáltásaként”, amelyre más politikai pártokat, civil szervezeteket és közéleti szereplőket is meghívtak. Elégedetlenségük oka az energiaár-növekedés, amely általános drágulást eredményezett, a bankközi hitelkamatlábak (ROBOR) és ennek következtében a banki törlesztőrészletek emelkedése.

„Ha szükséges, ottmaradunk hétfőn, kedden is, sőt egész hónapban, mindaddig, amíg a kormány magyarázatot ad arra, miért nem tér vissza a szabályozott energiapiachoz, miért nem lépett közbe a banki törlesztőrészletek és a ROBOR ügyében, amelyek túlságosan megugrottak, és amíg nem kezd párbeszédbe minden társadalmi partnerrel” – mondta.

Hozzátette, nem kell a 2018. augusztus 10-i, erőszakba torkolló tüntetéshez hasonlótól tartani, de addig nem szándékoznak elhagyni a teret, amíg „nem történik valami”. A tüntetéssorozat egész októberre kiterjedhet, és célja az előrehozott parlamenti választások kiírása. „Már most bejelentem, hogy október a nagy kormányellenes tüntetések hónapja lesz” – fogalmazott Simion.