Stelian Ion: Egy bírót kinevezni legfőbb ügyésznek olyan, mintha ortopéd sebész végezne agyműtétet

2022. szeptember 29. – 16:06

Másolás

Vágólapra másolva

A képviselőháznak még egyetlen törvényt kell megszavaznia a hármas csomagból, amely a teljes igazságügyi reformot feltételezi, a bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvényt, amellyel kapcsolatban Gabriela Scutea legfőbb ügyész már elmondta, hogy a törvénytervezet egészének alkotmányosságát megkérdőjelezi az a szerdán elfogadott módosítás, miszerint az államfő bírót is kinevezhet legfőbb ügyésznek.

Miután a vádhatóság vezetője az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság döntésére reagált egy közleményben, csütörtökön a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Stelian Ion is bírálta az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság szerdai ülésén elfogadott módosítást, amely szerint az államfő bírót is kinevezhet legfőbb ügyésznek.

"Bírót kinevezni legfőbb ügyésznek olyan, mintha idegsebész operálna térdet, vagy ortopéd sebész végezne agyműtétet. Olyan, mintha egy ügyészt közvetlenül a legfelsőbb bíróság élére állítanánk' – írta a Facebook-oldalán a volt igazságügyi miniszter.

Bejegyzésében az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy az igazságügyben dolgozók évekig küzdöttek a bírói és az ügyészi pálya szétválasztásáért. Csodálkozását fejezte ki, hogy ezt az 'ártalmas' módosítást a Legfelsőbb Igazágszolgáltatási Tanács (CSM) és a legfelsőbb bíróság képviselői sem ellenezték a parlamenti különbizottság szerda esti ülésén.

Stelian Ion kifejtette: arra gyanakszik, hogy voltaképp célzott törvénymódosítás történt, és Klaus Iohannis államfőnek szándékában áll egy bírót kinevezni Románia legfőbb ügyészi tisztségébe. Szerinte ez 'logikusan következik' az igazságügyi törvények körüli történésekből.

A politikus aggasztónak nevezte, hogy a kormánypártok felkarolták ezt az 'ajtó alatt becsúsztatott' módosítást. 'Odatették az egyik kisebbség képviselőjét, hogy terjessze be az indítványt, amit vita és magyarázatok nélkül gyorsan elfogadtak' – írta Stelian Ion arra utalva, hogy a módosító javaslatot a török kisebbség képviselője, Ibram Iusein nyújtotta be a bizottság ülésén.

Az ellenzéki képviselő azzal vádolta bejegyzésében az államfőt és az igazságügyi minisztert, hogy 'egyet mondanak, és mást cselekednek' az igazságügyi reformok ügyében. 'Romániában a demokrácia gyorsan halad az oligarchia, az elnök és a körülötte lévő klikk hatalmának megerősítése felé' – írta Stelian Ion.

Az USR képviselője egyébként aktívan figyeli a romániai igazságügyi reform alakulását, legutóbb a szeptember 27-én elfogadott, az igazságügy működését és szervezését keretbe foglaló törvényt kritizálta, rámutatva, hogy rámutatott, hogy a politikailag kinevezett főügyészek felülbírálhatják majd beosztottjaik aktáit, hogy a bíróságok vezetőinek nagyobb hatalmuk lesz, mint a kollégiumoknak, hogy a DNA, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség és a DIICOT, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség továbbra is félig-meddig működésképtelenek maradnak, mert túl magas régiséget várnak el azoktól az ügyészektől, akik ezekben a struktúrákban akarnak dolgozni.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!