Új fordulat a Csíki Csipsz ügyében: alapfokon elutasították a fogyasztóvédelem rendelkezését a forgalmazás leállításáról

2022. szeptember 28. – 09:58

Másolás

Vágólapra másolva

Alapfokon elutasította a Csíkszeredai Bíróság a Hargita megyei Fogyasztóvédelmi Igazgatóság rendelkezését, amelyben a Csíki Csipsz forgalmazásának felfüggesztését kérték – közölte Facebook-oldalán a gyártó.

Mint arról korábban is beszámoltunk, a hatóságok Dan Tanasă aktivista, AUR-os politikus feljelentése nyomán rendelték el a Csíki Csipsz gyártásának és forgalmazásának leállítását, mert több termék csomagolásán a gyártás helyszíneként Székelyföld van megnevezve, nem pedig Románia.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság ennek hatására felszólította a gyártót és a vele szoros együttműködésben működő Csíki Sör Manufaktúrát is, hogy a Székelyföld megnevezést cserélje le Romániára. Mindezt a cég korábbi közlése szerint részben korrigálták, de Románia mellett ugyanúgy ott hagyják Székelyföldet, mert azt már nem tiltja a törvény.

Még júliusban volt egy fejlemény az ügyben, amikor a Hargita Megyei Törvényszék alaptalannak minősítette és elutasította a cég keresetét, amelyet a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság szabálysértést megállapító jegyzőkönyve ellen nyújtottak be, így attól a ponttól kezdődően jogerősnek számított a csipszek értékesítésének felfüggesztése.

A magyar nyelv- és szimbólumhasználat ellen bírósági perek tucatjait indító magyarellenes Dan Tanasă ekkori blogbejegyzése szerint igazából a probléma az, hogy „minden terméken kizárólag magyar nyelvű leírás és címke található”.

A Csíkszeredai Bíróság mostani döntése nem jogerős, még lehet fellebbezni.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!