Új fordulat a Csíki Csipsz ügyében: alapfokon elutasították a fogyasztóvédelem rendelkezését a forgalmazás leállításáról

2022. szeptember 28. – 08:58

Másolás

Vágólapra másolva

Alapfokon elutasította a Csíkszeredai Bíróság a Hargita megyei Fogyasztóvédelmi Igazgatóság rendelkezését, amelyben a Csíki Csipsz forgalmazásának felfüggesztését kérték – közölte Facebook-oldalán a gyártó.

Mint arról korábban is beszámoltunk, a hatóságok Dan Tanasă aktivista, AUR-os politikus feljelentése nyomán rendelték el a Csíki Csipsz gyártásának és forgalmazásának leállítását, mert több termék csomagolásán a gyártás helyszíneként Székelyföld van megnevezve, nem pedig Románia.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság ennek hatására felszólította a gyártót és a vele szoros együttműködésben működő Csíki Sör Manufaktúrát is, hogy a Székelyföld megnevezést cserélje le Romániára. Mindezt a cég korábbi közlése szerint részben korrigálták, de Románia mellett ugyanúgy ott hagyják Székelyföldet, mert azt már nem tiltja a törvény.

Még júliusban volt egy fejlemény az ügyben, amikor a Hargita Megyei Törvényszék alaptalannak minősítette és elutasította a cég keresetét, amelyet a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság szabálysértést megállapító jegyzőkönyve ellen nyújtottak be, így attól a ponttól kezdődően jogerősnek számított a csipszek értékesítésének felfüggesztése.

A magyar nyelv- és szimbólumhasználat ellen bírósági perek tucatjait indító magyarellenes Dan Tanasă ekkori blogbejegyzése szerint igazából a probléma az, hogy „minden terméken kizárólag magyar nyelvű leírás és címke található”.

A Csíkszeredai Bíróság mostani döntése nem jogerős, még lehet fellebbezni.