Leállíttatták a hatóságok a Csíki Csipsz gyártását, mert Dan Tanasă feljelentette a gyárat

2022. június 9. – 14:07

Leállíttatták a hatóságok a Csíki Csipsz gyártását, mert Dan Tanasă feljelentette a gyárat
Fotó: Csíki Csipsz Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Cikkünk frissül!

Csütörtöktől a hatóságok leállították a Csíki Csipsz gyártását és forgalmazását, mert 33 termék csomagolásán a gyártás helyszíneként Székelyföld van megnevezve, nem pedig Románia. Az azonnali leállítást Dan Tanasă aktivista, AUR-os politikus feljelentése után rendelték el – jelentette be a Facebookon a Csíki Sör gyártója.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság ugyanakkor felszólította a Csíki Sör Manufaktúrát is, hogy a Székelyföld megnevezést cserélje le Romániára. Azt írják, hogy a döntés ellen mind a Csíki Csipsz gyártója, mind a Csíki Sör Manufaktúra fellebbez, a gyártással és a forgalmazással pedig nem állnak le.

„A Csíki Csipsz és Csíki Sör Manufaktúra munkaközössége Dan Tanasă úrnak kívánja, hogy »igyon rá a medve vizet«” – zárja a „tiltást” bejelentő posztot a Csíki Sör.

A Csíki Csipsz szorosan összefonódik a Csíki Sör Manufaktúra 2014 novemberére visszanyúló történetével, amikor piacra került a csíkszentsimoni gyár első terméke, az Igazi Csíki Sör. A vállalat tulajdonosa, Lénárd András részéről már akkor tudatos marketingfogás volt a névválasztás, hiszen a holland Heineken 2003-tól rendelkezett a Csíkszeredában gyártott Ciuc Premium sörmárkával, amelyet mindenki csak csíki sörként emlegetett. Röviddel az Igazi Csíki Sör megjelenését követően a Heineken a szellemi tulajdon megsértése, szabálytalan konkurencia és tisztességtelen kereskedelmi tevékenység vádjával nyújtott be keresetet a csíkszentsimoni sörgyár ellen. A társaság szerint az új termék elnevezése tulajdonképpen a Ciuc termékének fordítása. A védjegyvita ellenére a csíkszentsimoni gyár továbbra is előállította a Csíki Sör néven futó termékét, igaz, azt követően az Igazi helyett a Tiltott jelzővel látta el azt.

Fotó: Gál László / Transtelex
Fotó: Gál László / Transtelex

A Marosvásárhelyi Táblabíróság 2017 januárjában jogerősen helyt adott a Heineken Románia keresetének, így az Igazi Csíki Sört gyártó Csíki Sör Manufaktúrát működtető cégnek megtiltotta a Csíki Sör márkanév használatát.

Az ítélethirdetés után két hónappal azonban, feltehetően a magyar kormány nyomására (Semjén Zsolt és Lázár János, a Heineken címkéin levő piros csillagon fogást találva együtt nyújtotta be a Lex Heinekenként ismert, önkényuralmi jelképek kereskedelmi hasznosítását tiltó törvénytervezet) a Heineken Románia kiegyezett Lénárdékkal.

Az üzletember a magyar kormánytól érkező pályázati pénzek révén is fejlesztette vállalkozásait. A Székelyhonnak adott interjújában például arról beszélt, hogy a sörgyára mellé egy chipsgyárat és egy maláta-feldolgozó üzemet épít magyar kormányzati támogatásból, a Székelyföldi Gazdaságfejlesztési Program révén.

Lénárd András azóta is a közvélemény meghekkelésével, különféle gerillamarketing fogásokkal (például medveürülék-konzervet állítanak elő) és az időszakosan, a csíkszentsimoni sörgyár területén megszervezett „sörfesztiválokkal” építette tovább a cégei és termékei imázsát.

A csíkszentsimoni sörgyár és csipszgyár termékein markánsan megjelennek a székely szimbólumok: a székely zászlón is visszaköszönő hold és a nap, valamint a székelyföldi sajátosságként azonosított medve.

Lénárd kezdettől fogva tudatosan használta fel a Székelyföldön tetten érhető románellenességet, a román hatóságokkal szembeni ellenszenvet, kereskedelmi tevékenységét a székely értékek és hagyományok védelmében folytatott „szabadságharcként” tüntette fel.

S noha söreit már kezdetektől fogva nem kisüzemi, hanem ipari körülmények között állította elő, a Heinekennel való szembeszegülését a kis székely manufaktúrának a hatalmas multi elleni, Dávid-Góliát harcként tüntette fel, amivel sikeresen kivívta a helyiek jelentős részének szimpátiáját.

Ha Hargita és Kovászna megyében kéred a törvények tiszteletben tartását, akkor halállal fenyegetnek

– kommentálta Dan Tanasă a Facebook-bejegyzésében a Csíki Sör mai közleményét.

A székely és magyar szimbólumok használata miatt már számtalan pert indító Tanasă szerint elfogadhatatlan, hogy egy romániai székhelyű gyártó, még akkor is, ha Hargita megyében van, ilyen módon szegüljön szembe a termékek törvényes jelölésére vonatkozó romániai és európai szabályozással. „Amellett, hogy azzal sértegetik Romániát, hogy Hargita megye az úgynevezett Székelyföldhöz tartozik, minden termék leírása és címkéje kizárólag magyarul van” – kommentálta a Csíki Csipsz termékleírását a politikus.

Elmondása szerint, amiért kérte a törvények betartását, és értesítette az illetékes hatóságot, a vállalat vezetősége sértegeti, illetve magyar etnikumú állampolgárok százai kívánják a halálát, fenyegetik és a legmocskosabb sértéseket vágják a fejéhez. Az AUR-os politikus pontosan nem tisztázza a posztjában, hogy kikre gondol, de valószínűsíthető, hogy a kommentelelők szidják.

„Ilyen tiszteletnek örvendnek a román hatóságok a 30 éve ignorált megyékben, ahol a sovinizmus és az idegengyűlölet riasztó méreteket öltött. Természetesen ezt az üzenetet bátorítja Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának RMDSZ-es elnöke is, aki terjeszti ezt az üzenetet (Csíki Sört Facebook-posztját – szerk.), és dacosan megerősíti az úgynevezett Székelyföldhöz való ragaszkodását”- zárja a posztját Tanasă. A politikus utolsó mondatában Tamás Sándornak arra a posztjára utal, amelyben azzal a mondattal osztotta tovább a Csíki Sör bejegyzését, hogy „Csak azért is Székelyföld!”.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!