Jogerősen felfüggesztette a Csíki Csipsz értékesítését a Hargita Megyei Törvényszék

2022. július 29. – 20:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ideiglenesen sem értékesítheti a Csíki Csipszet annak gyártója, a Pityóka Gyár kft.: a Hargita Megyei Törvényszék ugyanis tegnapelőtt alaptalannak minősítette és elutasította a cég keresetét, amelyet a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság szabálysértést megállapító jegyzőkönyve felfüggesztése érdekében nyújtott be.

A fogyasztóvédelem jegyzőkönyvben arra utasította a Pityóka Gyár kft.-t, hogy állítsa le a nem megfelelően felcímkézett terméke értékesítését a jelzett probléma megoldásáig. A Pityóka Gyár fellebbezett a fogyasztóvédelem által kiállított jegyzőkönyv ellen. Ezzel párhuzamosan egy keresetben kérte, hogy a per időszaka alatt ne kötelezzék a jegyzőkönyvbe foglaltak gyakorlatba ültetésére. Most ezt a keresetét utasította el jogerősen a Hargita Megyei Törvényszék, helybenhagyva a Csíkszeredai Bíróság június 22-i döntését.

A Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Főbiztosság által kiállított jegyzőkönyv elleni fellebbezést szeptember 20-án tárgyalják.

A magyar nyelv- és szimbólumhasználat ellen bírósági perek tucatjait indító magyarellenes Dan Tanasă feljelentése nyomán a Hargita megyei fogyasztóvédelem a Pityóka Gyár SRL által gyártott 33 termék értékesítését állította le címkézési problémák miatt. Akkor a Csíki Csipsz tulajdonosának másik terméke, a Csiki Sör Facebook-oldalán azt írták, hogy azért állították le az értékesítést (akkor azt is írták, hogy gyártást, bár ez csúztatás), mert a gyártás helyszíneként Székelyföld van megnevezve, nem pedig Románia. Most Dan Tanasă a döntésről beszámoló blogbejegyzésében azt írja, hogy az volt a problémája, hogy „minden terméken kizárólag magyar nyelvű leírás és címke található”. Megkerestük a fogyasztóvédelmi hatóságokat is, de nem válaszoltak arra a kérdésünkre, hogy pontosan miért rendelték el az értékesítés leállítását.

A Pityóka Gyár kft. egyébként nem csak Csíki Csipsz néven gyárt termékeket, a román piacon Chipsy Kings néven elérhetőek termékei, ezek feliratozását viszont rendben találta a fogyasztóvédelem.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!