Visszakozik az RMDSZ: csak az önkormányzatok alkalmazottainak béremelését támogatják a keddi képviselőházi plénumon

2022. szeptember 27. – 10:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMDSZ kizárólag az önkormányzati alkalmazottak fizetéseinek igazítását támogatja, közölte a szövetség hétfő esti közleményében azután, hogy Turos Lóránd és Fejér László Ödön kezdeményezésére múlt héten a szenátorok megszavazták a saját fizetéseik megemelését.

A szóban forgó jogszabály-módosítás szerint mintegy 25%-kal emelkedne a szenátorok és a parlamenti képviselők fizetése. November 1-jétől a törvényhozók mellett emelkedne ugyanakkor a miniszterek, államtitkárok, a helyi és megyei tanácsosok, valamint a megyei tanácselnökök és a polgármesterek, illetve egyes intézményvezetők juttatása is.

„Az egységes bértörvény előírja, hogy az önkormányzatokban dolgozók fizetése az alpolgármester vagy a megyei tanács alelnökének a fizetésének függvényében alakul, amelyet évente a minimálbér értékéhez kell igazítani a törvény értelmében. Azonban a jogszabályt az elmúlt négy évben nem alkalmazták megfelelően minden területen, ennek következtében jelentős bérkülönbségek alakultak ki. A helyi közigazgatásban sem történt fizetésemelés az elmúlt négy évben, amely méltánytalan helyzeteket és különbségeket idéz elő az állami szférában. Az RMDSZ kizárólag az önkormányzati alkalmazottak fizetéseinek igazítását támogatja” – írta a szövetség a kedd esti közleményében.

Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője szerint a megélhetési válság és infláció miatt természetes, hogy a lakosság nagy része rosszul fogadta a fizetésemelésre vonatkozó javaslatot. A képviselő azonban rámutatott: a kistelepülések önkormányzatainak működése kerül veszélybe azáltal, ha nem tartják be az egységes bértörvény előírásait.

Az RMDSZ mostani álláspontjának előzménye, hogy a béremelésről szóló javaslatával gyakorlatilag egyedül maradtak, a kezdeményezők szerint a lakosság részéről érkező nyomás miatt kihátrált a módosítás mögül a kormánykoalíció. A Transtelex külön cikkel is foglalkozott a témával, itt Fejér László Ödönnel beszélgettünk a javaslat részleteiről.