Két RMDSZ-es honatya indítványa nyomán a szenátorok megszavazták a saját fizetéseik megemelését

2022. szeptember 21. – 18:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szenátus szerdai döntése értelmében mintegy 25%-kal emelkedik a szenátorok és a parlamenti képviselők fizetése. November 1-jétől a törvényhozók mellett növekszik a miniszterek, államtitkárok, helyi és megyei tanácsosok, valamint a megyei tanácselnökök és a polgármesterek, illetve egyes intézményvezetők juttatása is.

A jogszabály-módosítást, melynek a béremelés az eredménye, két RMDSZ-es szenátor, Turos Lóránd és Fejér László Ödön nyújtotta be. A tervezet 91 igen szavazatot kapott a PSD, a PNL, az RMDSZ és az AUR szenátoraitól, az USR 22 képviselője pedig ellene szavazott. A szenátus az első ház ebben a kérdésben, döntő házként a képviselőháznak is jóvá kell hagynia a tervezetet, hogy hatályba léphessen.

A dolog érdekessége, hogy ugyanazon a napon döntöttek a fizetésemelésről, amelyen az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított két olyan törvénytervezetet, amelyeknek ugyanez volt a célja, nevezetesen a parlamenti képviselők és szenátorok, valamint a helyi választott képviselők fizetésének emelése.

Az EuropaFM megszólaltatta Turos Lórándot, aki elmondta: azért indítványozták a jogszabály-módosítást, mert a helyi önkormányzatok dolgozóinak bérét a polgármesterek és a megyei tanácselnökök fizetésének függvényében számítják ki. Ebben a szektorban pedig „a fizetéseket három éve befagyasztották”.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

Marcel Boloș európai alapokért felelős miniszter a cursdeguvernare.ro-nak azzal érvelt, hogy míg egy romániai miniszter mindössze 2500 eurót keres havonta, uniós kollégáik, az EU-tisztségviselők 15 ezer eurót visznek haza.

Virgil Guran, a PNL szenátora, aki szintén támogatta két RMDSZ-es kollégája javaslatát, az economedia.ro-nak kifejtette: „meg kell tanulnunk gazdagnak és becsületesnek lenni”. „'90-ben Ion Iliescu azt mondta, hogy legyünk szegények és becsületesek. El kell kezdenünk valami mást tanulni, gazdagnak és becsületesnek lenni, és az országnak jobb lesz” – tette hozzá.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!