Egyszerű indítványt nyújtott be az ellenzék a plagizáló tanügyminiszter ellen, ám a liberálisok szerint szó sincs itt szellemi lopásról

2022. szeptember 27. – 17:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább gyűrűzik a botrány Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter plágiumügyében: tüntetnek a tárcavezető ellen, az ellenzék egyszerű indítványt nyújtott be ellene, mindeközben pedig az érintett azt magyarázza, hogy az egyetemi gyakorlatfüzetek esetében nem lehet plagizálásról beszélni. Amint a Transtelexen beszámoltunk róla, Emilia Șercan újságíró, aki Nicolae Ciuca miniszterelnök plágiumbotrányát is kirobbantotta, fölfedezte, hogy Sorin Cîmpeanu 2006-ban egy hat évvel korábban kiadott egyetemi tankönyvből másolt. 2000-ben negyedik szerzőként írt kilenc oldalt egy egyetemi kurzushoz, amelyből 2006-ban 92 oldalt, 13 fejezetet úgy vett át, hogy azokat sajátjaként jegyezte.

Tüntetések, egyszerű indítvány, liberális szerecsenmosdatás

Az ügy kirobbanásának másnapján többen tüntettek kedden az oktatási minisztérium székháza előtt és Sorin Cîmpeanu lemondását követelték. Cătălin Drulă az USR elnöke Facebook-bejegyzésében „a plagizálók védelmezőjének” nevezte Cîmpeanut, „aki maga is plagizáló, és többé egy másodpercig sincs keresnivalója a tanügyminisztérium élén”.

Mindeközben a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje egyszerű indítványt nyújtott be a tanügyminiszter ellen – közölte kedden Ionuţ Moşteanu, az USR képviselőházi frakcióvezetője. A politikus elmondta, hogy az indítványnak a Lopásra kiképzett Románia címet adták, mert Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter szégyent hoz az iskolákra. „Sorin Cîmpeanunak már rég távoznia kellett volna. Egy új oknyomozó riport rávilágít arra, hogy Iohannis egy PSD és PNL által támogatott kecskére bízta a káposztát” – jelentette ki az ellenzéki képviselő.

A liberálisok sem tétlenkedtek, bevédték az emberüket: a PNL szóvivője reagált a miniszter ellen felhozott vádakra, szerinte nincs szó plágiumról.

„Ma meghallgattam Sorin Cîmpeanu minisztert, és megértettem, hogy szó sincs plágiumról. Egy olyan kiadványról van szó, amely gyakorlati útmutatással segít a diákoknak jobban megérteni, gyakorlatba ültetni bizonyos dolgokat, semmi esetre a szerzői jog hatálya alá tartozó műről van szó” – jelentette ki Ionuț Stroe, a liberális párt szóvivője, aki tudni vélte azt is, hogyan lett lehetséges, hogy az eredeti 9 oldal helyett hat évvel később már szinte a teljes tankönyvet Cîmpeanu jegyezze.

„Ez a tananyag generációról generációra öröklődik, vannak dolgok, amelyek egyik tanárról a másikra szállnak. Tekintettel arra, hogy ez nem egy szerzői jogi igénnyel megírt mű, hanem egy segédanyag, bár a közfelfogás számára úgy tűnhet, hogy plagizálásról van szó, nem az történt” – magyarázta.

Ami a PNL politikai támogatásának megvonását illeti, Stroe azt mondta, hogy „erről nem volt szó, a párt vezetősége nem ült össze, hogy megvitassa ezt a kérdést”.

Sorin Cîmpeanu: gőzük sincs az oktatáshoz azoknak, akik őt plágiummal vádolják.

A miniszter megismételte azt a hétfőn is hangoztatott érvét, hogy a plágiumvádak hátterében az új tanügyi törvények 'elakasztásának' a szándéka áll. Közölte, hogy a 'több millió gyermeket érintő' tervezetek elfogadásának folyamata a személye ellen irányuló támadások ellenére sem áll le.

Cîmpeanu elmondta, hogy a tényfeltáró cikk szerzője képtelen megkülönböztetni az egyetemi hallgatók számára készült gyakorlatfüzetet a tudományos munkától. 'Az egyetemi gyakorlati útmutató monogramokat, törvényeket, képleteket és sémákat, ábrákat és táblázatokat tartalmaz, amelyeket nem lehet és nem szabad megváltoztatni' – fejtette ki a miniszter.

Indoklása szerint azért szerepelt a neve a gyakorlatfüzeten, mert 'Archimédészt nem szokás szerzőként feltüntetni' az ilyen jellegű egyetemi anyagokon. Hangsúlyozta, hogy a gyakorlati útmutatók és szemináriumi munkafüzetek nem ISBN-számmal ellátott, tudományos munkák, és elkészítésükre a felsőoktatásban előírt eljárást alkalmazta.

A miniszter kijelentette: kíváncsi arra, hogy az új tanügyi törvények elakasztására törekvő személyek, akik korábban a 2000-ben megvédett doktori disszertációjába, most pedig a gyakorlatfüzetekbe kötöttek bele, eljutnak-e a hetedikes dolgozataihoz is. 'Szerintem biztos kiszúrják majd, hogy valamikor lemásoltam néhány megoldást egy feladatgyűjteményből vagy egy matematika tankönyvből' – fogalmazott Cîmpeanu.

PSD-államtitkár: azt kockáztatjuk, hogy a „művelt Romániából” „bukott Romániát” csinálunk

Miközben a liberálisok azzal vannak elfoglalva, hogy tisztára sikálják a tanügyminisztert, a szociáldemokraták a pálya széléről figyelik, hogy mi történik. Bogdan Radu Balanișcu, a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium államtitkára szerint a PNL belső döntése, hogyan reagálnak a Sorin Cîmpeanu miniszter elleni plágiumvádakra, de „amíg egy olyan embert tartasz hivatalban, aki besározódott, addig a saját pártodnak ártasz”.

„A plágium az plágium, pont, és ebből a szempontból nem szabad eltűrni, és a politikusoknak, akik országos és helyi szinten köz- és fontos pozíciókat töltenek be, még inkább felelősnek kell lenniük ebből a szempontból. Hogy úgy döntenek, hogy megvonják vagy nem a politikai támogatást, az a PNL belső konyhájára tartozik. Én azt tudom, hogy amíg egy ilyen szempontból beszennyezett embert tartasz hivatalban, addig a saját pártodnak ártasz, és ezen a PNL-nek el kellene gondolkodnia” – mondta Bogdan-Radu Balanișcu államtitkár.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!