Heves viták és szitkozódások között mondtak le a képviselők a saját béremelésükről

2022. szeptember 27. – 15:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nehéz munkanapon vannak túl a munkaügyi bizottságban tevékenykedő képviselők: kedden heves vita zajlott azon a bizottsági ülésen, ahol az önkormányzati alkalmazottak béremeléséről szóló jogszabály-módosítás sorsáról döntöttek. Az ülés több mint egy órásra nyúlt, a végén pedig majdnem tettlegességbe torkollt, amikor a folyamatosan bekiabáló AUR-vezér, George Simion hazugnak nevezte a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakciójának tagját, Gabriel Zeteát, akinek végül elfogyott a türelme és hangosan üvöltözni kezdett, Simion pedig vissza.

Akit érdekel, azoknak itt van a videó is. Az ülést Simion a Facebookon is közvetítette, az igazán heves pillanatok körülbelül az 50. percnél kezdődnek.

A szakbizottság egyébként arról az egységes bértörvény módosítási javaslatról döntött éppen, amellyel kapcsolatban korábban az RMDSZ nyilvánvalóvá tette: az általuk javasolt parlamenti képviselők és szenátorok fizetésemelését célzó módosítás a koalíció támogatása nélkül valószínűleg várat magára, de támogatni fogják az önkormányzati alkalmazottak fizetéseinek kiigazítását, mert ha nem, a kistelepülések önkormányzatainak működése kerülhet veszélybe.

A bizottsági ülésen a képviselők a társadalmi nyomás ellenére is nehezen tudtak megállapodni abban, hogy a bértörvényt a szenátus által korábban elfogadott formájában hagyják (tehát a saját fizetésemelésük javára szavazzanak), vagy csak a helyi önkormányzatok szintjén növeljék a béreket. Egy adott ponton Adrian Solomon bizottsági elnök az ülés berekesztését javasolta.

Az AUR-os és PSD-s képviselők balhéja után a bizottság végül megszavazta: módosítják a javaslatot és csak az önkormányzati alkalmazottak bérszintjének emelését javasolják a képviselőháznak, amely döntő házként, délután szentesítette is a módosítást.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!