Klaus Iohannis: várhatott volna az állami tisztségviselők fizetésének emelése

2022. szeptember 24. – 11:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Mi még ráértünk volna” – idézte a Libertatea Klaus Iohannis péntek esti nyilatkozatát az állami tisztségviselők fizetésemelésével kapcsolatban. Az államfőt amerikai látogatásán kérdezték a jogszabály-módosításról, amelyet szerdán fogadott el a szenátus.

Klaus Iohannist arról kérdezték, időszerűnek tartja-e ezt a módosítást, mire az államfő úgy válaszolt: „néhány napja az mondtam, hogy mivel elég magas az infláció, elvárható, hogy nőjenek a fizetések és a nyugdíjak, természetesen olyan mértékben, amit még megenged a költségvetés. De azt nem tartom korrektnek, hogy az állami tisztségviselők legyenek az elsők, akiknek nő a juttatása. Mi még várhattunk volna.”

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

Amennyiben a képviselőház is jóváhagyja a Turos Lóránd és Fejér László Ödön RMDSZ-es szenátorok által benyújtott módosító javaslatot, a szenátorok és képviselők, a miniszterek, államtitkárok, helyi és megyei tanácsosok, valamint a megyei tanácselnökök és a polgármesterek, illetve egyes intézményvezetők juttatása november 1-től 25 százalékkal emelkedne. A tervezet 91 igen szavazatot kapott a PSD, a PNL, az RMDSZ és az AUR szenátoraitól, az USR 22 képviselője pedig ellene szavazott.

Szintén szerdán az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított két olyan törvénytervezetet, amelyeknek a parlamenti képviselők és szenátorok, valamint a helyi választott képviselők fizetésének emelése volt a célja.