Alkotmányellenes a közalkalmazottak bérének növelése

2022. szeptember 21. – 13:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Alaptörvénybe ütközőnek ítélte a közalkalmazottak bérének növelését előíró törvényeket szerdán az alkotmánybíróság, írja az Agerpres.

A közszférában dolgozók bérének emeléséről szóló jogszabályokat a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) támadta meg az alkotmánybíróságon.

Az alakulat többek között azzal érvelt beadványában, hogy a vitatott törvények kezdeményezői nem jelölték meg, milyen forrásokból fedezik az intézkedésekkel járó többletkiadásokat. Ugyanakkor felrótták, hogy a jogszabályok elfogadásakor sérült a kétkamarás parlament alkotmányos elve is, a képviselőház ugyanis számos olyan módosítást épített be a szövegbe, amelyeket a tervezetet első házként tárgyaló szenátusnak nem volt alkalma megvitatni.

Az alkotmánybíróságon megtámadott törvények egyike a polgármesterek és alpolgármesterek, a másik pedig bizonyos minisztériumok alkalmazottainak a béremelését írja elő.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!