Iohannis autókereskedő barátja az elmúlt 7 évben több mint 80 millió euró értékben nyert el közbeszerzéseket

2022. szeptember 23. – 16:46

Másolás

Vágólapra másolva

Mint mi is beszámoltunk róla, az európai rendőrség, azaz az Europol szakszervezete kifogást emelt az eljárás kapcsán, melynek keretében a román országos rendőrfőfelügyelőség fel kívánja újítani a járműparkját. A rendőrség 600 gépjármű beszerzésére írt ki közbeszerzései eljárást, azonban az Europol szakszervezete szerint ez egy „dedikált” licit volt. Azaz a tenderfüzetben megjelenő műszaki leírásnak lényegében csak a BMW-k, azok közül is csak egy konkrét típus felelt meg.

Egyebek mellett például azt is kérték a licit során, hogy az automata járművek 8+1 sebességesek legyenek, ilyen sebességváltója pedig csak kevés modellnek van. A szakszervezet kifogásolta azt is, hogy műszakilag nem a legmegfelelőbb autókat vásárolja a román rendőrség.

A G4Media szerint autós szaklapok is kritizálták a román rendőrség vásárlási szokásait. Szerintük a nyugat-európai országok rendfenntartói – a románokkal ellentétben – nem azt a modellt veszik meg, amelyiknek „a leggyengébb a motorja”.

A román sajtó az Europol szakszervezetének kritikája mellett azért is kapta fel a témát, mert a beszállító, aki a licitet megnyerte, Klaus Iohannis elnök barátja. Erről maga Iohannis nyilatkozott korábban, aki elmondta: kevés barátja van, de Michael Schmidt, az Automobile Bavaria vezetője ezek közé tartozik, aki jó ember, és többször segített már neki élete során.

A G4Media készített egy összesítést arról, hogy a német állampolgárságú Schmidt cége, amely a BMW hivatalos romániai beszállítója, milyen közbeszerzéseket nyert el az utóbbi években, azaz hogy mennyi közpénzhez jutott a szerződések révén.

Mint írják, az idei őszi, 98 millió lejes (kb. 20 millió euró) szerződés a legnagyobb összegű, azonban mindössze a 25%-át jelenti annak az összegnek, amelyet az elmúlt 7 évben, 2015 óta az Automobile Bavaria kapott, elsősorban a belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó intézményektől. Amióta Iohannis Románia elnöke, Schmidt cége 45 szerződés keretében összesen 404 millió lejre, azaz kb. 83 millió euróra kötött szerződéseket.

A nyújtott szolgáltatások nemcsak beszerzésekről szóltak, voltak közöttük karbantartásról szóló megállapodások is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!