Iohannis autókereskedő barátja az elmúlt 7 évben több mint 80 millió euró értékben nyert el közbeszerzéseket

2022. szeptember 23. – 16:46

Másolás

Vágólapra másolva

Mint mi is beszámoltunk róla, az európai rendőrség, azaz az Europol szakszervezete kifogást emelt az eljárás kapcsán, melynek keretében a román országos rendőrfőfelügyelőség fel kívánja újítani a járműparkját. A rendőrség 600 gépjármű beszerzésére írt ki közbeszerzései eljárást, azonban az Europol szakszervezete szerint ez egy „dedikált” licit volt. Azaz a tenderfüzetben megjelenő műszaki leírásnak lényegében csak a BMW-k, azok közül is csak egy konkrét típus felelt meg.

Egyebek mellett például azt is kérték a licit során, hogy az automata járművek 8+1 sebességesek legyenek, ilyen sebességváltója pedig csak kevés modellnek van. A szakszervezet kifogásolta azt is, hogy műszakilag nem a legmegfelelőbb autókat vásárolja a román rendőrség.

A G4Media szerint autós szaklapok is kritizálták a román rendőrség vásárlási szokásait. Szerintük a nyugat-európai országok rendfenntartói – a románokkal ellentétben – nem azt a modellt veszik meg, amelyiknek „a leggyengébb a motorja”.

A román sajtó az Europol szakszervezetének kritikája mellett azért is kapta fel a témát, mert a beszállító, aki a licitet megnyerte, Klaus Iohannis elnök barátja. Erről maga Iohannis nyilatkozott korábban, aki elmondta: kevés barátja van, de Michael Schmidt, az Automobile Bavaria vezetője ezek közé tartozik, aki jó ember, és többször segített már neki élete során.

A G4Media készített egy összesítést arról, hogy a német állampolgárságú Schmidt cége, amely a BMW hivatalos romániai beszállítója, milyen közbeszerzéseket nyert el az utóbbi években, azaz hogy mennyi közpénzhez jutott a szerződések révén.

Mint írják, az idei őszi, 98 millió lejes (kb. 20 millió euró) szerződés a legnagyobb összegű, azonban mindössze a 25%-át jelenti annak az összegnek, amelyet az elmúlt 7 évben, 2015 óta az Automobile Bavaria kapott, elsősorban a belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó intézményektől. Amióta Iohannis Románia elnöke, Schmidt cége 45 szerződés keretében összesen 404 millió lejre, azaz kb. 83 millió euróra kötött szerződéseket.

A nyújtott szolgáltatások nemcsak beszerzésekről szóltak, voltak közöttük karbantartásról szóló megállapodások is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!