Ukrajnával kapcsolatos kijelentései miatt megszűnik Andrei Marga műsora a kolozsvári televízióban

2022. szeptember 22. – 16:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Leáll a Dialoguri cu Andrei Marga (Beszélgetések Andrei Margával) című, több mint egy évtizede futó műsor a Román Közszolgálati Televízió kolozsvári csatornáján a volt miniszter ukrajnai háborúval kapcsolatos vitatható kijelentései miatt, írja az Adevărul. A vasárnaponként közvetített félórás adásnak Marga volt az állandó meghívottja.

„Annak ellenére, hogy művelt professzorról van szó, a román állam külpolitikájának gyökeresen ellentmondó nyilatkozatai miatt nem tarthatjuk műsoron a Beszélgetések Andrei Margával című adást” – közölte a kolozsvári televízió igazgatója, Alin Gelmărean. Hozzátette, Andrei Marga meghívása nem egyeztethető össze sem a Román Közszolgálati Televízió belső szabályzatával, sem a csatorna céljaival.

A döntést nem egyedül, hanem a Román Közszolgálati Televízió vezetőségével közösen hozta meg, mondta még Alin Gelmărean.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

A műsor megszűnésére Andrei Marga a Cotidianul.ro portálon úgy reagált, hogy néhány hónapja, a 450. adás után már amúgy is a lezáráson gondolkodtak Sebesi Karen Attila műsorvezetővel. Marga szerint „nem lehet komoly műsorokat gyártani, amikor szerény aktivisták figyelnek, akiket nem a kultúra és a gondolatok megvitatása érdekel, akik a helyi algoritmus gyümölcsei”.

Andrei Marga volt külügy-, illetve tanügyminiszter és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem egykori rektora egy múlt hétvégi gyulafehérvári rendezvényen kifejtette, hogy véleménye szerint Ukrajnának egyaránt területeket kellene átengednie Oroszországnak, Romániának, Magyarországnak és Lengyelországnak.

A 76 éves politikus-filozófus kijelentéseit Ukrajna romániai nagykövetsége, több volt román külügyminiszter, illetve a külügyminisztérium is elítélte, az ukrán elnök tanácsadója pedig „politikai naftalinnak” nevezte Andrei Margát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!