„Politikai naftalinnak” nevezte Margát az ukrán elnök tanácsadója

2022. szeptember 19. – 11:43

frissítve

„Politikai naftalinnak” nevezte Margát az ukrán elnök tanácsadója
Andrei Marga volt külügyminiszter Bulgáriában, 2012-ben – Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nem maradt visszhang nélkül Andrei Marga volt miniszter nyilatkozata, amely szerint Ukrajnának területeket kellene átengednie szomszédainak, így Romániának és Magyarországnak is. A kijelentésre Ukrajna romániai nagykövetsége, az ukrán elnök tanácsadója és a román külügy is reagált a hétvégén.

„Az »ügynökválság« arra késztette Oroszországot, hogy az utolsó elfelejtett politikai naftalint is előszedje a szekrényből. Ha a román Marga úr »teljes mértékben felelősséget vállal« a nyilatkozataiért, akkor meg kell értenie azt is, hogy egy ország területi egységének és szuverenitásának megsértése büntetőjogi felelősségrevonással járhat” – írta Twitter-oldalán Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója.

A volt tanügyminiszter kijelentéseire reagált Ukrajna romániai nagykövetsége is a Facebook-oldalán. „Sajnáljuk, hogy Andrei Marga, egy európai, demokratikus ország volt minisztere olyan nyilatkozatokat tesz, amelyek megkérdőjelezik a nemzetközi jog alapelveit, főként a határok sérthetetlenségét. Ezeknek az elveknek a tiszteletben tartása a kontinens biztonságának és stabilitásának záloga” – írták.

A román külügyminisztérium elfogadhatatlannak nevezte Andrei Marga kijelentéseit. A hivatal közleménye szerint a volt miniszter állításai „merőben ellentmondanak” Románia hivatalos orosz-ukrán háborúval és a nemzetközi jog alapelveivel kapcsolatos álláspontjának. A külügy hangsúlyozta, hogy teljes mértékben támogatja Ukrajna területi egységét és szuverenitását a nemzetközi szinten elismert országhatárok között.

Andrei Marga volt külügy-, illetve tanügyminiszter és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem egykori rektora pénteken egy gyulafehérvári könyvbemutatón azt fejtegette, hogy Ukrajna határai természetellenesek. „Területeket kellene átengednie Magyarországnak – Kárpátalját, Lengyelországnak – Galíciát, Romániának – Bukovinát és Oroszországnak – a Donbász régiót és a Krímet. Ezek más országok területei. Ha ragaszkodunk, akkor ez van, konfliktus lesz. Legyen nagyon világos: mindaddig, amíg egy Amerikával, Oroszországgal, Németországgal, Ukrajnával és Kínával való tárgyalással ez nem oldódik meg, és nem születik egy közös megállapodás, addig nem lesz béke Európában. Ha nincs béke, a demokrácia látja kárát” – mondta az ukrajnai háborúval kapcsolatos kérdésre válaszolva.

Andrei Marga vasárnap a replika jogán újabb nyilatkozatot juttatott el a Digi24-nek, ebben megerősíti korábbi kijelentéseit, amelyek szerinte „megfelelnek a történelmi igazságnak, a nemzetközi jognak és az általános érdekeknek – a jelenlegi propagandán túl, amely a jövőben csak tévedésnek számít majd”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!